Sidor

tisdag 14 december 2010

Brinnande bildskärm

Hej! Jag tycker det är väldigt mysigt med en julbrasa i vintermörkret. Eftersom jag inte har någon öppen spis i min lägenhet blir det att mysa vid teven eller datorn. Prova gärna att inleda dagen med en frukost till tända ljus, julbrasa och kanske något att läsa. Vad säger du, njutning eller inte? Hur kan tekniken användas för att skapa stämning?

5 kommentarer:

 1. Stämning hittar man nog mest i sig själv. Ibland räcker det med doften av nybryggt kaffe - ibland hjälper inte all världens mysbrasor och levande ljus. Är man inte nervarvad och lugn tror jag att man måste börja med sig själv - känna efter vad man behöver och skapa sig de förutsättningar som är nödvändiga för att man ska må bra.
  Teknikens hjälp är väl bra ibland - en stereo att spela favoritmusiken på, värme i huset etc. Däremot skulle jag aldrig komma på tanken att ha en "låtsasbrasa" på tv:n eller datorn:-)

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Hej Fredrik!

  Kul att du är tillbaka med din blogg!
  Mysa till brasor, ja visst! Men lite svårt att låta bli att associera till brasorna som själmordsbombaren åstadkom i lördags!

  Hur är det egentligen med våra trupper i Afganistan? Är de fredsbevarande eller inte? De ingår inte i Fn:s trupper - varför är de där? De har visst varit där i nio år, var det någon som sa. Jag minns inte. Är det någon som vet?

  SvaraRadera
 3. Ja, små brasor är verkligen härliga i mörkertider! Har några jular varit på Skansen där de haft eldfestivaler så där runt midvinterståndet. Temat har varit eld och is: fantastiska isskulpturer med små eldar i och på och på scenen har vikingautklädda valkyrior sjungit med eldar runt sig, eldslukare och dansare med eldstavar i akrobatiska hopp mm. Det är en hög mysfaktor!

  För ca tio år sedan bevittnade jag en gammal tradition och tävling på Gärdet. Det var midvinter, kallt och mycket snö. Olika lag från nordliga och östliga Europa hade byggt stora skulturer av halm föreställande både stora djur och byggnader. Ett efter ett sattes dessa föremål i brand och det var detta som var skådespelet. En jury röstade fram den så att säga vackraste brasan och pris delades ut. Åskådarna fick också veta att denna sed fanns under vikingatiden.

  Naturligtvis fanns den stora halmbocken där på Gärdet också. Apropå halmbockar så har ni väl hört att några stockholmskisar försökte muta vakten i Gävle med 50.000 kr och medelst helikopter föra bocken till Stureplan? Hur det gick? Tja, ta en tur nedåt Stureplan och se efter, vet jag!

  SvaraRadera
 4. Jag fick en julklapp som heter duga och som jag vill rekommendera om du inte har öppen spis. Det är en saltstenslampa tillverkad i Himalaya, dvs stenen är tillyxad där och importerad. I den finns en glödlampa och när elektriciteten sätts på ser det ut som en glödande brasa i eldstaden- stenen är röd och svart och det lyser som en eld.

  Saltlampan sägs vara nyttig på många sätt och vis. Bl a reglerar den fukten i rummet. Den förbättrar också luften förutom att den ger avslappning och ro.

  SvaraRadera
 5. Tack Monica, Kurt, Kajsa och Kersti för responsen och vad ni tillför till inlägget!

  Man får nog prova olika sätt att skapa stämning som kan variera en hel del, finns det mycket stress eller oro är den i fokus. Kanske kan det vara bra att träna på att visualisera, typ att tända ett ljus eller brasa i medvetandet eller något helt annat. Just nu ser jag solens strålar reflektera i snön utanför fönstret och längtar till den promenad som jag snart ska ta.

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se