Sidor

måndag 17 augusti 2009

Skratt i nuet om det som hänt förr

Hej! Nu när många återgått till arbetet efter sommarsemestern kan det behövas något uppmuntrande. Skrattet och hur det påverkar kroppen kan vara väldigt viktigt. Det sägs ju att skratt förlänger livet och det stämmer kanske, i alla fall blir det roligare. Bloggen handlar om rikedomar i nuet men roliga minnen kan blotta sig idag och ett av dem ska jag dela med mig av till dig som läser detta. För ett tag sedan sa min pappa till min ena bror att han var tvungen att avsätta mycket tid till att förfula sig själv varje morgon så att han inte skulle vara så naturligt bländande vacker. Brorsan sa:
- Då måste jag säga att du gjort ett j-vla bra jobb med din förfulning!
För min egen del måste jag inte jobba med min förfulning, den duger bra som det är.

Förhoppningsvis fylls varje dag med leenden men det finns också en internationell skrattdag som infaller den första söndagen i maj varje år. På webbplatsen World Laughter Day nämns detta: "Laughter is a positive and powerful emotion that has all the ingredients required for individuals to change themselves and to change the world in a peaceful and positive way. It directly impacts one’s electro-magnetic field and creates a positive aura around that person. When a group of individuals laugh together, they create a collective community aura."
Källa: www.worldlaughterday.org
Videoklipp med skratt från den internationella skrattdagen

Prova gärna att översätta den engelska texten i detta inlägg till svenska om du vill genom att använda bloggens översättningsverktyg i den högra kolumnen. Vad som händer med texten på svenska i inlägget vid översättningen vet jag inte, det blir kanske något oväntat som i premiärinlägget om blåbär...


Hur upplever du att skrattet påverkar dig och din omgivning? Har du provat en skrattklubb där många skrattar tillsammans? Kan du dela med dig av något roligt? Sprid gärna lite glädje via en kommentar!
Skrattrika hälsningar
Fredrik

10 kommentarer:

 1. Tack, behövde den idag!! :) Utan skratt skulle livet inte vara mycket att ha!!

  SvaraRadera
 2. Skratt ja, något av det bästa som finns. Kan vara så extremt förlösande. När man är pressad kan t o m skrattet leda över i gråt - fast på ett bra sätt.
  Något av det bästa jag vet är att skratta. Helst sådär så man nästan kissar på sig!

  SvaraRadera
 3. En pensionär:23 augusti 2009 16:43

  ...elektro-magnetiskt fält, aura...?
  Kan Fredrik eller någon annan förklara?

  SvaraRadera
 4. Följande chat utspann sig mellan ”En pensionär” och Fredrik apropå förfrågan om elektromagnetiskt fält och aura:


  ”En pensionär”: - Hupp! Dags igen! Men nu har du fått lite att bita i med en ny kommentar :-)

  Fredrik: -Verkligen! Jag ska fundera och försöka besvara hur jag tolkar det. Det krävs nog mycket choklad…

  En pensionär: - Ha,ha! Det där var min humor! Vad gillar du den?
  (F ö är jag just hemkommen från en heldagstur på Upplandsleden, ca 13 km. Är ganska ledbruten och trött i fötterna efter att ha prövat denna led. :-)

  Fredrik: :-) !

  SvaraRadera
 5. Hej! Vill du dela med dig av något tillfälle då du skrattat väldigt mycket, så mycket att det varit svårt att sluta eller då det har varit nära det som Nica nämner? Om det skulle hända, först blir det varmt och sedan väldigt, väldigt kallt :):):)

  En pensionär frågade om aura och jag kan tyvärr inte mycket mer om det än ordet. Vad säger du? Det jag tänker mer på är den utstrålning en del personer kan ha som är väldigt nöjda med sitt varande i nuet. Kanske är det ett tunt skyddsskal till deras inre eller ingen alls? Typ, så här är jag och jag har äntligen accepterat det och kan visa det. Om du gillar det eller inte är din ensak, det enda jag vill ha är respekt för den jag är och de val jag gör. Jag vill gärna se och lyssna på dig men jag vill också att du ser och lyssnar och på mig? Vi kan påverka varandra, ytligt eller djupt beroende på hur mycket vi tillåter det även om den tillåtelsen kan var svår att kontrollera? En djup påverkan kan väl ske även då den inte är önskad?

  Förresten, här är fyra hjärtliga skratt:
  http://www.youtube.com/watch?v=CQo2FJPLeQk
  Vad händer med din sinnesstämning då du tar del av videoklippet? Vad händer om detta sker flera gånger om dagen i olika sammanhang?

  SvaraRadera
 6. Hej igen Fredrik!

  Intressant att läsa din tolkning av auran. Du menar, om jag förstår det riktigt, att en peron som "mognat", dvs jobbat sig igenom och frigjort sig från en stor del av sina psykologiska försvar, har stor utstrålning/aura.

  Har en karismatisk person, t ex Obama och Hitler, en större aura tro?

  Och de gravida kvinnorna, vars utstrålning du upplevde så starkt, hur kommer de in i din förklaringsmodell?

  Sitter jag i en tunnelbanevagn händer det då och då att någon person kommer in och sätter sig intill mig och bara utstrålar hälsa: "har varit ute och sportat". Sitter detta i dennes aura, kan man fråga sig?

  Hur påverkas auran av känslor som glädje, deppighet och trötthet samt sjukdomar?

  Hoppas du vill fortsätta dialogen!

  SvaraRadera
 7. Humorn är olika för olika personer. Kanske kan du i alla fall småle åt denna min historia ur verkligheten!
  Detta hände på det glada 90-talet. Jag och klass 9 A, bestående av en handfull rara tjejer och ett tjog något förvildade ynglingar, hade läst ut kursen om samhällets ekonomi. Ett prov skulle komma under morgondagen och nu sista lektionen dessförinnan fick klassen sitta och repetera, medan jag fanns i bakgrunden och hjälpte till vid behov. Några killar ville att jag skulle gå och kopiera några anteckningar. Sagt och gjort. Intet ont anande lämnade jag klassrummet för en kort stund och återvände sedan med alla papper till de flitigt läsande eleverna. Det ringde ut.och jag tog min portfölj, som var placerad under katedern och gick som vanligt sist och låste.

  Följande dag gjordes provet under stor koncentration.
  På kvällen ringde telefonen och på andra sidan hördes en av flickorna i klass 9A:
  -Ursäkta, magistern, men jag kan inte hålla tyst utan måste berätta en sak. Lova bara att inte tala om att det är jag som har skvallrat!

  Efter det jag dyrt och heligt avlagt tystnadslöfte fick jag så veta att följande hänt på lektionen dagen innan. Pojkarna visste att jag hade min portfölj i klassrummet och beslöt sig för att chansa. Det kunde ju hända att jag allaredan hade något gammalt prov i den. Hade inte 9B haft skrivning i samma ämne på förmiddagen? De beslöt att skicka ut mig för kopiering. Under tiden dyker ett par killar ned i portföljen. Mycket riktigt, där ligger ju 9B:s prov. De tar ett exemplar och sätter snabbt tillbaka portföljen. Efter skoldagens slut låter de kopiera upp detta och säljer dem för tjugo kronor stycket till de i klassen som vill ha. Förtjänsten lär ha blivit stor. Endast några flickor avstod!

  Aha, hur dum får man vara som lärare? Jag hade inte tänkt mig för. Visserligen brukade jag göra om proven något, men i just detta fall hade jag gjort det ytterst lite. Och att 9A:s svar var oväntat bra fick sin förklaring.

  Nu gällde det att tänka. Och det gjorde jag. Skratta bäst som skrattar sist!

  Följande dag hade jag klassen igen. Jag hade gjort ett helt nytt prov och bett en kollega att komma in på lektionen efter fem minuter och vakta ett omprov medan jag skulle ”utför andra ärenden”.
  För klassen berättade jag med bekymrad min och under många ursäkter:
  - Jag är så ledsen, men ni förstår något vansinnigt konstigt hände igår kväll. Jag satt och rättade era prov och ville göra en paus och brygga mig en kopp kaffe i köket. Jag var kattvakt för grannens katt och den var lite orolig, eftersom den inte kände sig hemma. När jag kommer tillbaka från köket, ser jag till min fasa att den varit upp på skrivbordet och kissat på era skrivningar. Usch! Jag blev fötvivlad!!! Vad skulle jag göra? Jag hade inget val utan måste kasta alltsammans i sopnedkastet och göra ett nytt prov, som ni ska få göra nu.

  Klassen satt helt tyst och tittade ned. Just då knackade det på dörren och den ombedda lärare steg in och tog över, medan jag skyndade mig att säga att jag tyvärr var kallad till konferens och snabbt gick därifrån.

  Provet kom aldrig upp som samtalsämne mer, men flera pojkar hade gått till biologiläraren Sven och frågat om katter kunde göra så. Vi hade väldigt roligt åt allt detta i lärarrummet och skrattade mycket. Bara för några år sedan träffade jag en dessa vilda elever, nu vuxen, på sta´n. Vi log båda två och skakade på huvudet:” Vilken kissande katt!”

  -

  SvaraRadera
 8. Hej En pensionär!
  Vad aura är, om det finns eller vad det ska liknas som vet jag inte. Jag föredrar mer att tala om sinnesstämning, utstrålning, påverkan och tolkning än ett begrepp som jag inte känner till trots att det nämndes i citatet i inlägget.
  Jag har ingen förklaringsmodell men är övertygad om att en glad och ledsen person syns och märks och påverkar andra, att det mycket handlar om subjektiva tolkningar i den stund det upplevs.

  Hej Kurt!
  Tack för att du delar med dig av den roliga historien! En vit lögn räddade det förtroende du gav eleven, utan den skulle fokus vara på en elev istället för en läckande katt. Katten också, sa kanske en del av eleverna :)

  SvaraRadera
 9. Var så goda - jag har roat mig med att göra en betraktelse över skrattet:


  Aristoteles, Schopenhauer och Arthur Koestler är några av dem som har studerat humorns uppbyggnad. Humorn bygger enligt dem på kontrastverkan eller överraskningseffekter. I det första fallet krockar två element genom att de t ex befinner sig på ett ovanligt ställe eller har fel storlek eller beter sig annorlunda på något vis. Överraskningsmomentet i humorn bygger oftast på omtolkning av en situation, en ny infallsvinkel på något invant tänkande.

  Det finns många slags humor, t ex situationskomik med klassiska Helan och Halvans pajkastning, förvecklingskomik som i t ex farser, lyteskomik, där man gör sig rolig på någon annans bekostnad, bondkomik, ståuppkomedier, vitsar som bygger på lek med ord med samma betydelse, fräckisar, svart humor, galghumor, barnhistorier, sjukhushistorier, bellmanshistorier, dolda kameran, självironi, satirer, parodier, osv, osv. Gemensamt för dem alla är att de leder till skratt, men olika mycket för olika individer. Ett och samma skämt kan väcka muntra skratt hos en individ men endast ett svagt leende hos en annan. Varför är det så?

  Jo, skrattet styrs av olika betingelser som geografisk plats, kulturell tillhörighet, social tillhörighet, utbildningsnivå och personlig mognad. Barn föredrar ofta fysisk, drastisk humor medan satiren kräver större mental mognad och förståelse för samhällskritik.

  De goda skratten har en spänningslösande funktion. Rädslor kring det förbjudna kan försvinna åtminstone för stunden. Medeltidens hovnarr kunde med sina inlindade sanningar till viss grad driva med överhetens göranden och låtande utan att mista huvudet. och under sovjetiska kommunisttiden var det brukligt att berätta roliga historier om de egna ledarna utan påföljder. Satiren har ofta ett intellektuellt budskap inlindat i humor. Ibland kan detta t o m påverka tänkandet i samhället. Dario Fo, nobelpristagaren i litteratur 1997, är mästare på denna typ av gyckel.

  Den spänningslösande funktionen tror jag även kan kopplas till olika utvecklingsfaser i livet.
  Olika överjagskrav, skam och rädslor kan bearbetas och lösas upp och befria oss, åtminstone för stunden.

  Att humorn har en välgörande effekt på vår hälsa har man vetat i alla tider. Själva ordet humor kommer från grekiskans s k humoralpatologi och ”kroppssaften” humores, som ansågs framkalla glädje hos människan. Medeltida läkare rekommenderade skrattbehandlingar. Idag finns roliga doktorsclowner hos cancersjuka barn på sjukhus, eftersom skratt skingrar rädsla men även minskar upplevelsen av smärta.

  Skrattet är oumbärligt i samvaro med andra människor och har en välgörande effekt på både psyke och kropp. En person som insett detta är den indiske läkaren Kataria som 1995 utvecklade den s k skrattyogan. Han startade en skrattklubb i Bombay, som sedan knoppade av sig i organiserade skrattgrupper utomhus i olika parker och även spreds till Västvärlden. Vi kan se resultatet på Fredriks videoklipp ovan, där det tredje klippet visar dr Kataria.
  Själv råkade jag för några år sedan utanför stadshuset i Västerås gå förbi en sådan skrattande grupp som med dåligt resultat försökte värva nya medlemmar just på Världsskrattets dag i maj. Folk förstod dock inte tanken bakom utan skyndade förbi med nedböjda huvuden..

  Det organiserade skrattet skrattas utan roliga historier som orsak. Man står i grupp och har ögonkontakt med någon. Man skrattar på de universella skrattramsorna: ha-ha, ho-ho, he-he. Och snart kommer det spontana skrattet igång. Man skrattar lika mycket åt grannens skratt som sitt eget. Andningsmuskulaturen, hjärtat och delar av nervsystemet blir engagerade. Lungkapaciteten ökar, när man tränar både ut- och invändiga muskler. Dr Kataria nämner flera positiva effekter av skrattyogan som minskade spänningar, ökad kreativitet och välbefinnande, mindre stress och depressioner, ökat immunförsvar, självtillit och förbättring av mellanmänskliga relationer.

  Ett gott skratt förlänger livet - och gör det dessutom betydligt roligare och gladare att leva!

  .

  SvaraRadera
 10. Skratt i nuet kring det som hänt förr - ja, det passar in. I alla fall kan den som lämnat arbetslivet dra på munnen vid det minne av nedskärningar och dylikt som denna uppsatta skylt ger:

  "Vi de villiga
  ledda av de okunniga
  gör det omöjliga
  för de otacksamma.
  Vi har gjort så mycket
  under så lång tid
  med så små resurser
  att vi nu har kvalificerat oss
  att göra vad som helst
  med hjälp av ingenting."

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se