Sidor

söndag 15 maj 2011

Det försvann i molnet

Hej! Den senaste tiden har det varit en del som inte funkat med publiceringsverktyget Blogger. Inlägg och kommentarer har försvunnit i denna blogg och i mängder av fler men enligt Google som utvecklar Blogger kommer de att återställas. En fundering är hur mycket som kan försvinna av något tekniskt problem. Att inte helt förlita sig på tekniken och göra säkerhetskopior kan vara bra även om det ibland kan vara tidsödande att skapa den rutinen även när det gäller sådant som lagras i det så kallade molnet. Jag är inte säker men jag tror att det någonstans i villkoren för många molntjänster står att ansvaret för det innehåll som lagras är inte deras utan ens egen. Är många drabbade är en logisk slutsats att företaget kommer att arbeta för en återställning om det är möjligt men är det få så blir det inte lika prioriterat. Förutom problem med tekniken finns det dem som gillar att förstöra för andra, lyckas de komma åt lösenord och logga in på en molntjänst som inte är deras egen kan de förändra eller radera innehåll. Det man bör göra om man blir utsatt för något sådant är att polisanmäla så att det förhoppningsvis blir en utredning som kan leda till ett avslöjade av vem eller vilka som står bakom.

Vad som förmedlas i detta inlägg är långt ifrån vad som kan kallas en upplevelse men kanske ändå viktigt. Hur skulle det upplevas om det egna som finns på nätet i bloggar, Facebook, e-post och fler tjänster plötsligt skulle försvinna? Om tjänsten upphör eller blir en betaltjänst? Har du förlorat något du sparat på nätet? Här finns information om hur du gör en säkerhetskopia på det du sparat i Facebook och hur du exporterar en kopia av din blogg i Blogger.

1 kommentar:

  1. Hej och tack för inlägget! Nu förstår jag lite bättre vad som hänt med mina kommentarer. Jag kommenterade även ditt inlägg med de utflugna sönerna (24 april), men såg det aldrig i tryck!

    Bästa hälsningar, Lena

    SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se