Sidor

tisdag 1 september 2009

Fira nuet med en raket!

Hej! Förra veckan var intensiv och härlig med många mötestillfällen. Mina uppdrag som studiecirkelledare startade och det hade jag sett fram emot. Jag gillar verkligen att arbeta för ett studieförbund, inte minst på grund av att lusten är i fokus samt den stora möjlighet deltagarna har att påverka innehållet. Förut arbetade jag som it-pedagog i grundskolan och en fundering är hur många elever som skulle gått till skolan om den inte var obligatorisk. Om lusten är låg att delta i ett sammanhang tror jag att lärandet blir begränsat. Finns glädjen är allt möjligt, även det som är svårt. Men nu till det som Atle Johansen inspirerade till och som jag nämnde i förra inlägget:


Tillsammans med några av mina närmaste firade vi nuet med en raketuppskjutning. Då raketen for upp i himlen för att explodera med en knall tänkte jag på hur fantastiskt det är att njuta för stunden och att stanna upp och ha roligt med andra. Och visst är det enkelt att fira men det görs kanske alltför sällan? Firande är förknippat med glädje och det påverkar både en själv och omgivningen. För mycket glädje kan nog inte vara skadligt, men däremot kan för lite vara det. Raketen var även till för dig som läser detta. Hurra för dig och att du finns!
Det var inte det lättaste att finna fyrverkerier i augusti men jag lyckades hitta en järnhandel i Hökarängens centrum. Att gå in i butiken som funnits sedan fyrtiotalet var en upplevelse. I nuet finns även historien och den var väldigt närvarande i den härliga atmosfären.
Vad vill du fira och hur firar du det?

8 kommentarer:

 1. Så glad jag blev av en raket! Kul att bli firad så här en helt vanlig tisdag! Och bara för att finnas dessutom!

  Själv har jag firat nuet med qi-gong tillsammans med mina kollegor på jobbet idag. Att göra rörelser i ett oerhört långsamt tempo gör verkligen susen för närvarokänslan. Även om den tyvärr inte stannade hela dagen...

  SvaraRadera
 2. Hej Fredrik!

  Du är verkligen en mästare på datorkommunikation och du upphör aldrig att förvåna mig med att alltid visa på nya infallsvinklar och fräscha idéer. Man blir verkligt upplivad och glad! Jag får en sådan lust att återigen jobba med dig och eleverna i nättidningen!

  Vilken gammal fin järnaffär - hur har du kunnat åstadkomma detta med att öppna dörren och visa sortimentet? Jag blir så nyfiken hur man kan åstakomma något sådant!???

  Det har varit väldigt roligt att som kollega jobba med dig och skoltidningsredaktionen i Vårbybladet, som du startade och som på din tid var Sveriges största skolnättidning. Eleverna gladdes åt att få utveckla sin kreativitet under din ledning och flera av dem har forsatt att skriva i papperstidningar. Dina aldrig sinande idéer, positiva uppmuntran och tålamodiga pedagogik har fått många elever att utveckla sina kreativa sidor och sitt självförtroende!

  Som lärare har också jag alltid ansett det viktigt att lyfta fram glädjen och skaparkraften hos varje elev. Men oj, det är inte alltid man räcker till och tyvärr kanske man t o m har misslyckats ibland. Där tror jag datorn och den kommunikation man kan utveckla via den är oerhört viktig. Där kan varje elev blomma ut med rätt handledning och jag önskar att det kommer att finnas fler IT-pedagoger som du! Ja, du borde själv kunna utbilda sådana och skriva böcker!!

  En glädje som jag vet att jag alltid har gett mina elever under åren är små överraskningar, t ex glass/choklad till alla när de lyckats bra med något eller som uppmuntran inför en prestation. Det är ett minne jag själv hade från min skoltid, som ligger till grund för detta. Min svensklärarinna delade nämligen ut kolor när vi alla i klassen med 42 flickor fått godkänt på rättstavningsprov eller uppsatser. Vilket ljust minne det är än idag!

  Ja, på 70-talet fanns det förresten solskenslov. I Vårbyskolans begynnelse brukade gamle rektorn Harald Magnusson ibland snabbt bestämma en halv dags ledighet för elever och lärare om solen sken mycket vackert! Det var ju verkligen något at fira!

  Varmt tack för din mångsidiga och upplyftande blogg!

  SvaraRadera
 3. Du är för härlig! Vilken underbar idé att fira nuet!
  Nu ska jag bara vara en stund - tack vare dig:)

  SvaraRadera
 4. Hej! Kul att du gillade raketuppskjutningen! Jag blev till barn på nytt och det hörs nog i filmen :).

  Marika, det låter intressant med qigong! Jag har tyvärr inte provat ännu men det skulle vara kul att göra det. Berätta gärna lite mer om det.

  Tack för den generösa uppmuntran Kersti! Förr hade jag svårt att ta emot det positiva som var riktat till mig men nu har jag blivit bättre på det. Att både kunna ge men också att kunna ta emot tror jag är en viktig del av att njuta i nuet. Jag upplever att jag är i ett lärande tillstånd och hoppas att det inte tar slut. Det är handling som ger erfarenhet och jag handlar gärna mycket och mer än choklad. :)
  Jag har många positiva minnen från då jag arbetade i skolan och dem tänker jag på ibland. Eleven har möjligheten och det gäller bara att försöka se individen och gruppen och försöka hjälpa till lite grann när det behövs. En fundering som jag brukar ha är vad eleverna för in i skolan, vad som händer i skolan och vad de för med sig ut.
  Förresten, järnaffärens hemsida har jag inte gjort, kul att den var lite annorlunda.

  Nica, fira på, stanna upp och njut. Endast ett klick på Play krävs för att raketen ska fara iväg igen.

  Vad sägs om att bestämma en tid i bloggen då vi samtidigt kan klicka på Play för att fira nuet tillsammans med en raketuppskjutning? Jag föreslår på fredag den 18:e klockan 18. Föreslå gärna en annan tid om du vill.
  Blogghälsningar
  Fredrik

  SvaraRadera
 5. HUUURRAAAAA!
  DEN FOR ÄNDA UPP TILL GUBBEN I MÅNEN !

  SvaraRadera
 6. Nu
  Vi väntar på lyckan, vi drömmer om vår, vi hoppas på framtid och ljusare år,
  men glömmer så lätt att stunden just nu är det enda vi har.

  Vi drömmer oss bort ifrån nuets besvär, och hoppas att framtiden lycka oss bär,
  men glömmer så lätt att stunden just nu är det enda vi har.

  Det enda vi har det är stunden just nu,
  och den ska vi använda väl, kära du.
  Och lyckan vi drömt om den finns bara här den finns bara nu.

  G. Strandsjö

  Insänt av Lars-Erik Bj

  SvaraRadera
 7. Jag missade raketuppskjutningen! ..ska skärpa mig i fortsättningen. Kul grej!

  SvaraRadera
 8. Sätt dig ned.
  Vila
  Ensam för dig själv
  Aldrig uttråkad.

  Lev med glädje
  vid skogsbrynet
  utan begär.
  (Buddha 563 f Kr - 483 f Kr)

  Var rädd om den här dagen!
  För den betyder liv, ja, den är själva livet.
  Under dess snabba förlopp
  kan du möta väldigt många olika saker:
  växandets välsignelse, arbetsglädje, skönhet
  För gårdagen är redan en dröm
  och morgondagen är bara en förhoppning,
  men dagen idag
  -om du tar väl vara på den-
  tränger undan både gårdag och morgondag.
  Använd därför den här dagen väl!
  Så hälsar gryningen.
  (Från sanskrit, Indien)

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se