Sidor

fredag 2 oktober 2009

Fredagsmys!

För några timmar sedan hade vi fredagsmys hemma. Vi var fyra som åt pizza med fläskfilé och bearnaise, drack päroncider med is och såg filmen ”Knowing” med Nicholas Cage. Till efterrätt blev det ett fjuttigt kilo godis, kaffe och den goda finska chokladen Fazer Blå. 

Ett par timmar innan fredagsmyset körde jag äldste sonens bil till Upplands Väsby för att möta honom där för vidare färd hem. Under bilfärden nämnde Daniel att han och kompisarna i lumpen ibland sjunger ”Snart är det fredagsmys” när veckan börjar närma sig sitt slut. En fundering är just vad en sådan positiv ramsa som spelas i teve och radioreklamen innebär? Min reflektion är en längtan och mycket glädje som varit och kommer vid sådana stunder. Kanske behöver de öka i antal med en mysstund varje dag där det ena tillfället inte behöver vara det andra likt? Och det kraftfulla beslutet att det ska bli en mysstund! En form av belöning för de stunder som inte upplevs som en njutning, något som kan underlätta ett hårt arbete för stunden. Om det går att boka ett pass i tvättstugan eller göra ett arbetsschema borde det väl också gå att göra ett veckonjutningsschema? Och det skulle väl vara väldigt roligt att planera?

Hur är ditt mys och när myser du? När du tänker på de mysstunder som varit, när de är och de som kommer, vad händer med dig då?

5 kommentarer:

 1. Nej, Fredrik, jag känner inte för att skriva om några mysstunder just nu.
  Jag känner mig bara så enormt singel när jag läser om dina högtidsstunder med sönerna. Gammal. ensam och utesluten från möjligheterna att kunna samla en familj runt sig eftersom jag ingen har... Att vara singel innebär i alla fall för mig att vara den som själv tar de flesta initiativen då det gäller mysstunder med andra och känner man sig trött som nu när höstmörkret faller, så går man hellre in i sitt ide än tar initiativ till kontakter.

  SvaraRadera
 2. Det där låter som en helmysig fredagskväll, Fredrik! Man kan ju mysa på många sätt, som nyss när jag satt framför TV:n med en kopp kaffe och en våffla och njöt av härliga Bachtoner i folkloristisk miljö på Confidencen.. En underbart vacker violinist och riksspelman (Lisa Rydberg) spelade tonsäkert till ackompanjemang av orgel.

  Du pensionär: jag har ett mysigt tips till dig. När det är så här höstmörkt och småregnigt är det många som får höst- och vinterdepressioner, speciellt äldre som inte längre har lika stort ljusinsläpp i ögonen. Det påverkar att man får för stor melatoninproduktion och därmed sömnrubbningar och trötthet. Är man väldigt illa däran kan man via remiss hos distriktsläkaren få gå till ett ljusbehandlingsrum på något av våra större sjukhus. Då sitter man vitklädd (ca två timmar tre gånger i veckan) i ett helvitt rum med speciell belysning, som är lika stark som solen vid midsommartid. Man kan sitta och läsa, fika och mysa tillsammans med andra.
  Vill du pröva på en förenklad form av det hela kan du besöka ljuskaféet Iglo (Hornstull strand 1) nära biografen Rio och Liljeholmsbadet. Man får även här ta på sig vita överdragskläder och sitta i ett vitt rum med speciella lampor. Mellan 9.00 – 10.00 fikar man (vet ej vad det kostar, 200 kr förra året.) En lunch med sallad och en timme i ljusrummet kostar 180 kr.
  Jag har själv aldrig varit där, men om du vill kan vi gå dit tillsammans! :)

  SvaraRadera
 3. Mysprofiler är olika. Vi gjorde gryta med trattkantareller och Sydafrikanskt favoritvin.
  Sen ahde vi lördagsmys och lyckades sälja vår älskade snipa Lina. Bra pris, bra ny ägare, bra starrt i söket efter annan båt.
  Så såg vårt mys ut.

  SvaraRadera
 4. Då lämnar jag en kommentar här med.
  Jodå, mysstunder är viktiga. Hela veckan. Det kan vara enkelt. Ta med lunchen ut i trädgården en solig höstdag och ät med jackan på. Det är mys för mig!
  Eller låt disken stå en stund och sjung ett par låtar SingStar med barnen. Jättemysigt!
  Min äldsta dotter som är nio år vill väldigt gärna ha en speciell sorts mysstund imorgon: promenad i skogen med vinterjacka och mössa. Det är något hon längtar efter...mycket mer än godis framför tv:n just nu. Kanske för att vi är en familj i någon form av mild kris där mys i första hand är kravlöst umgänge på en plats där alla mår bra. Man måste nog lyssna på sig själv för att hitta mysigheten. Finns inget givet recept som passar alla.

  Ha en fortsatt mysig helg!

  /Monica från fb

  SvaraRadera
 5. Åh, mys kan vara så mycket olika. En dokumentär man fastnar framför med lillungen, som gör att man börjar prata om livet. eller om saker man normalt kanske inte pratar om.

  Plötsligt ryck att baka bullar, kan bli mys.

  Fötterna på bordet - ensam hemma - en flaska rödvin och lagom onyttig mat.

  Det finns många. Men det kan vara "farligt" att lägga epitetet mys på vissa stunder, kanske blir pressen att ha det mysigt för stor då?

  Jag vet inte. Men mer mys behövs, framför allt på vardagar.

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se