Sidor

fredag 17 september 2010

Ostekt mat

Min lunch innan den blev uppäten
Hej! Idag åt jag och en vän en lunch bestående av Misosoppa, Sushi, citronvatten och grönt te på det prisvärda Panda Sushi Bar på Hornsgatan (lunchen kostade 72 kr). Just en sådan lunch gillar jag på grund av att den inte leder till en trötthet i kroppen. Mat som leder till trötthet en stund efter att den ätits upp kan vara god men olämplig då varken utrymmet eller lusten finns att bli trött. När jag äter middag kan det vara dags för annan mat som kan leda till en skön dåsighet om jag är redo för den. En orsak till att jag blir pigg av Sushi kan vara att den inte är fet men det kan även bero på att jag ibland doppar bitarna i för mycket Wasabi. Men det tycker jag är njutningsbara överdoser av pepparrot som förhöjer upplevelsen av maten som jag inte vill vara utan.
Har du en favoritlunch som inte leder till trötthet i kroppen?

4 kommentarer:

 1. Aha! Du gillar japansk mat! Men akta dig för fugu dvs blåsfisk, en japansk delikatess som dock måste beredas professionellt av specialutbildade och examinerade kockar annars blir resultatet dödsfall.
  Blåsfisken finns i varma tropiska och subtropiska vatten både i Asien, Afrika och Karibiska havet. Den har fått sitt namn av att den kan blåsa upp sig med vatten eller luft så att den ser ut som en rund boll och detta till skydd för att bli uppäten av andra vattendjur. Blåsfisken innehåller dessutom ett mycket farligt gift, tetrodoxin, som finns i fiskens skinn och inre organ, framför allt levern. Råkar man nudda detta förlamas man och det är detta gift som vissa naturfolk använder för att göra medmänniskor till zoombies, dvs ”levande döda”. Afrikanska slavar tog med sig kunskaperna från sin kontinent och omsatte dem i praktiken på t ex Haiti (voodo). Det bidrog till att Haiti blev den första självständiga ”svarta” staten 1804. Napoleon försökte kuva slavupproren och sände över europeiska soldater. 50.000 av dem dödades, bla med hjälp av just giftet från blåsfisken, kunskaper som de afrikanska medicinmännen hemlighållit för de vita. Giftet kunde strykas på föremål och då soldaterna eller deras hästar rörde vid dessa föremål blev de förlamade och dog.

  Idag används detta gift som ingrediens inom narkosen vid hjärtoperationer i Nordamerika.
  Det lär i Japan årligen inträffa dödsfall vid förtärandet av fel tillagad blåsfisk, att jämföra med våra giftiga höstsvampar...

  God måltid förresten!

  SvaraRadera
 2. Råkost, råkost! En härlig tallrik med grönsaker i alla de färger. Har du aldrig prövat det? Det gör en pigg och glad.

  Man kan också skära olika frukter i bitar och äta detta med lite keso och några valnötter. Pröva får du se!

  SvaraRadera
 3. Japanerna lär aldrig själva använda sojasås till sushi. Det är en västerländsk sedvänja.

  SvaraRadera
 4. Hej! Tack för det du bidrar med genom dina kommentarer!

  Blåsfisk kommer jag undvika, jag kan inte tänka mig att smaken av den motsvarar risken. Kanske kan man kalla det en japansk roulette?

  Att äta mycket grönsaker, frukt och nötter är ett väldigt bra tips och det försöker jag göra i stor mängd även om det händer att jag slarvar en del med det ibland.

  Toyota, jag hade ingen aning om det du nämner om sojasås men jag tycker väldigt mycket om det även till en del risrätter och till vårrullar. Mitt favoritmärke är Kikkoman sojasås, billigare varianter har jag smakat men de tycker jag är för salta och inte alls goda.

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se