Sidor

onsdag 18 januari 2012

Mer folkfest åt folket!

Hej! Idag ska jag lämna tillbaka "Gamla stan under 750 år" till biblioteket. Det fanns en del intressant på skivorna och det jag fastnade mest för var det som handlade om festande! Jag tror det behövs fler folkfester! En grön variant med anor från 1500-talet var den så kallade Lövmarknaden där byggnader och gator kläddes med naturdelar som grenar, blommor och blad. En grön stad blev till! Om jag tolkat informationen rätt var Lövmarknaden även ett sätt för bönder att sälja sina varor i staden. I denna blogg nämns lite historiska fakta som komplement till skivorna jag lånade på biblioteket: http://hellbom.wordpress.com/2008/12/13/stockholm-berattar/. Bland annat nämns detta om Lövfesten: "... Munkbron liknar en ung skog. Man vadar i grönt" och "I scenhänvisningarna till pjäsen "Midsommar" ger August Strindberg en livfull skildring av lövmarknaden. Där kommer grönsaksfruar, bär- och fruktfruar, fruar med höns, vilt, gäss och ankor och slutligen fruar bärande blommor. Hela staden "majades", hästen fick en lövruska i luggen och  kusken satte blommor i hatten. Björkar bugade i krogporten. Visselpipor tjöt, mungigor surrade."
Fira är kul, jag vill fira ofta! Vad säger du om festande?

2 kommentarer:

  1. Det var intressant att få veta om lövfesten! Det hade jag ingen aning om. Likaså en mycket intressant länk om Gamla Stockholm! Skolklasserna brukar ju få göra stadsorientering i Gamla Stan, där de också får besvara frågor. Åk 8. Kul att få lite mer stoff!

    SvaraRadera
  2. Hej Kurt! Roligt att det jag skrev om kan komma till användning! Här finns en hel del om Stockholm som du kanske redan känner till: www.stockholmskallan.se

    SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se