Sidor

tisdag 27 juli 2010

Kliv in i en bok

Hej! I sommar har jag läst några böcker och den senaste var Domedagen gryr av Arto Paasilinna. Ibland läser jag ingen skönlitteratur på månader och ibland mycket på kort tid. Kanske kan jag kalla mig en bokläsperiodare? Det jag gillar med böcker är att de är ett sätt att komma in i en annan värld som skapats av författaren, att kliva in i en historia, ta del av och tolka på sitt eget sätt. Och visst blir boken även en film med vad som skapas under läsningen, en film som ser olika ut för varje läsare! Domedagen gryr var verkligen läsvärd, mycket humor och oväntade händelser som började med en kraschlandad luftballong. Grupperingar i samhället som upplever utanförskap kan tröttna om de ses mer som legobitar i samhället än personer som kan tillföra mycket… Underhållning och samhällskritik i samma bok? Ja, jag tolkar den så. Nu har jag inte avslöjat mycket om boken men det finns ett smakprov via denna länk(pdf).
Nu är Paasilinna en av mina favoritförfattare som jag ska läsa mer av och det tack vare en vän som gav mig boken. Att kunna välja själv är viktigt men också att kunna ta emot vad någon annan ger en. I en gåva finns det oftast en tanke om att den kan vara något för den som får. Och det var den!
Vad har du läst? Vad gillar du?

2 kommentarer:

  1. Spännande läsning! Är boken till utlåning?

    Jag läser bara historiska böcker just nu. Maja Hagermans "Spåren av kungens män" ger många intressanta inblickar i skiftet mellan vikingatid och medeltid. Eino Hanski har också skrivit en lång rad böcker. Han växte upp i Leningrad under andra under de svåra krigsåren då tyskarna invaderade och fällde bomber över Leningrad. Det finns i boken detaljerade skildringar om hur man tvingades leva. Bl a var man tvungen att slakta hans katt för att ha något att äta. Familjen lyckades så småningom fly, först till Finland, sedan till Sverige.

    SvaraRadera
  2. Här var det deckare! Karin Fossums psykologiska analyser av vad som gör en vanlig person till en brottsling gör hennes deckare till aha-uppleveser på flera nivåer.

    SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se