Sidor

lördag 29 januari 2011

Musiken flödar i och omkring oss

Hej! Just nu tänker jag på musik och hur mycket det betyder. Känslor som sorg och glädje väcks till liv, uttag görs från banken med minnen och sinnesstämningen i nuet påverkas. I detta inlägg finns två instrumentala versioner av samma grund, så lika men ändå så olika. Lyssna gärna på dem och berätta vad som händer med vad du tänker och känner. Vilka bilder till musiken ses på via ögon och från ens inre och hur påverkar bilderna tolkningen av musiken? Lyssnandet och skapandet av musik tolkar jag även möten och dialog, promenader, matlagning, middagar, arbete, ord, meningar, betydelser och mycket mer än så trots att den inte alltid hörs. Men känns, det gör den. Vad säger du?5 kommentarer:

 1. Jag blundade och lyssnade på första låten två gånger och tycket mig uppleva en liten ljushårig flicka i treårsåldern som låg och sov på en filt på en äng en vacker sommardag. Så vaknar hon sakta upp, ser var hon är, kvicknar till och börjar dansa och skutta runt på ängen i glädje. Hon ser på blommorna och jagar fjärilar. Är jättelycklig och går helt upp i detta. Så blir hon trött och lägger sig sakta på filten igen.

  Ja, nästa musikstycke hade redan bilder till. Lustigt - är det samma flicka fastän i vuxen ålder? Naj, jag gillar inte riktigt det där skrämmande och hotande i det hela. Onödigt, tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Innerlighet, omtanke, en upplevelse som blir till total uppmärksamhet och sedan eftertanke och vila. Så upplever jag det första stycket.

  Filmen till det andra musikstycket distraherar och man får inte uppleva själv utan tvingas in i en annan persons fållor.

  SvaraRadera
 3. Hej! Tack för att jag får ta del av vad du skriver! Vackert!

  En reflektion jag får när jag läser kommentarerna är film i jämförelse med böcker. Historien precis som musiken i inlägget kan ha samma grund men utrymmet att kunna tolka själv påverkas.

  SvaraRadera
 4. Filmen till det andra musikstycket får mig att associera till dagens DN:s konstsida, där nysurrealismen studeras. Nysurrealismen tas upp som en term för alla möjliga slags drömska och suddiga bilder. för fantacy, fiktion, symbolism och magisk realism. Tydligen tycks det vara "inne" just nu. Artikeln beskriver flera konstutställningar som pågår just nu i Stockholm och som alla har detta tema gemensamt. I DN visas flera smakprov på denna konst, bl a ett foto av två svartklädda personer med huvor. Likt i filmen ovan springer de i en skog och man ser dem bakifrån. Konstnärinnan heter Jenny Källman och tavlan, som heter Black hoodies, visas på galleri Chrystal.

  SvaraRadera
 5. Spännande och tack för tipset Malin! Jag blev nyfiken på det du skrev om och hittade denna sida: www.crystalpalace.se/blogs/artists/jenny/wordpress/

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se