Sidor

måndag 18 januari 2010

Njuta i nuet

Att fundera på vad som görs och försöka stanna upp i tanken för att fokusera på nuet kan vara viktigt. Vilka personer finns i omgivningen och vilka är de? Vad äts till mat och fika och går det att identifiera alla ingredienser via smaklökarna? Vilka njutningsfyllda tankar pågår i ens inre? Går det att njuta mer genom att tillåta sig fokusera i nuet och inte stressa? Hur påverkar det kroppen och knoppen? 

För en stund sedan drack jag fantastiskt gott kaffe och njöt av en smaskig semla. Jag känner fortfarande av semlan trots att jag var för snabb att äta den. Men som tur är kan jag äta den igen via filmen och ta pauser ibland för att känna smakerna som lagrats i mitt inre.


Vad säger du om detta inlägg? Vad njuter du av idag? Bidra gärna med ett exempel via en kommentar till inlägget.

6 kommentarer:

  1. Vad roligt, Fredrik, att du har thamma thmak thom jag! Härmed inbjuder jag dig till temleparty på mitt kontor kl. 10.00 i morgon. Varje dag thänder jag min thekreterare till Rothas konditori på Drottninggatan för att köpa temlor. Rekommenderar detta konditori! Thnart ska jag resa på min flygande matta och hältha på Omar i Saudiarabien. Då tar jag med mig många temlor i mitt kylskåp. Hej thvejth!

    Ture Sventon

    SvaraRadera
  2. Fredrikshov, 18 januari 1775
    Käre Fredrik!

    Du älskar semlor och har samma namn som min bror Fredrik II (även kallad Fredrik den store) av Preussen och som min älskade hädangångne make, kung Adolf Fredrik av Sverige.
    Här sitter jag nu på min ålders höst ensam och förgrämd på Fredrikshov dit mina barn tvångsförflyttat mig. Passar därför på att skriva dig ett brev för att varna dig för livets faror: hetväggar eller semlor som du så njuter av.

    Ja, om det inte vore för dessa hetväggars skull, skulle min älskade make kanske levt idag …
    Vad jag saknar honom! Han kom med små överraskningar till mig då och då. Tänk bara den där födelsedagen då jag fick Kina slott ute vid Drottningholm som present eller när en finsk stad bytte namn till Lovisa efter mig i samband med att min make var på stadsbesök och for igenom Finland.

    Fem barn födde jag honom och nu är den äldste sonen Gustav kung. Gustav III benämns han och teaterintresset har han efter mig. Det är på grund av honom jag förflyttats till Fredrikhof eftersom det spridits ut ett rykte att jag påstått att han inte är far till sin son. Ack, ja! Jag borde varit tronföljare. Det har alltid varit så att jag varit politikern i familjen. Min salig make Adolf Fredrik älskade ju mest att svarva snusdosor. Och det gjorde han ända fram till sin död 12 februari 1771.

    Den dagen, förstår du Fredrik, var den riktiga fettisdagen. Då följde man de kyrkliga traditionerna och vräkte inte i sig semlor på fel tid som du tycks göra. Nej, vi åt semlor bara en gång om året, på fettisdagen, 40 dagar före påsk. Så du bör egentligen bara äta semlor den 16 februari 2010 och inte fuska!

    Min salig make älskade mat för mycket. Hans livmedicus hade ordinerat honom hälsohem och i början av året var vi där under en längre period. Men så kom den olyckliga kvällen då Adolf Fredrik åt ihjäl sig på slottet. Det var alla semlornas fel. I bulletinen om konungens död står i varje fall att läsa: ”Hans Majestäts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, rofvor, hummer, kaviar, böckling och champagnevin.” Allt det där andra brukade han äta normalt, men alla hetväggarna och mjölken den kvällen blev för mycket. Han fick magkramp och ett slaganfall ändade hans liv kockan 20.15.. Han blev endast 60 år.
    - Se därför upp med din njutning av hetväggar, nutida Fredrik!

    SvaraRadera
  3. Hej! Det var överraskande och tankeväckande kommentarer både från saga och verklighet! För hälsans skull får jag väl se filmen istället för att äta semlor, men ibland så...
    På Facebook skrev jag detta: "A semla a day keeps the doctor away" men en av mina vänner påstod att det handlade om äpplen och inte semlor. Är det verkligen så?

    Just nu funderar jag på vad nästa film ska handla om. Förslag?

    SvaraRadera
  4. Jag skulle gärna vilja se en film med en spindel spinnande sitt spindelnät en tidig daggig morgon i soluppgången.

    SvaraRadera
  5. Med tanke på årstiden vill jag underlätta och istället föreslå en film som visar hur de vackra snökristallerna växer fram och bildas. Till din hjälp finns:
    home.student.uu.se/kahu4672/html/iskristall.htm

    SvaraRadera
  6. Att praktisera medveten närvaro innebär att vara i kontakt med sina egna upplevelser i ögonblicket här och nu med en accepterande och icke-dömande attityd. Det finns inget rätt eller fel när det handlar om medveten närvaro.

    Jag saxar denna övning ur boken "Sluta grubbla - börja leva" av Steven C. Hayes:


    Att äta russin

    Russin är ganska lustiga små saker och vi stoppar dem i munnen utan att tänka närmare på vad det är vi mumsar i oss. Om du emellertid medvetet och uppmärksamt fokuserar på russinet kommer du att upptäcka hur mycket djupare din upplevelse av denna skrynkliga lilla frukt faktiskt kan bli.

    Gör först som du brukar göra - stoppa bara russinet i munnen. Ta nu ett nytt russin, lägg det på bordet framför dig och syna det uppmärksamt. Lägg märke till alla skrynkliga veck i det mjuka skalet. Se hur ingen rynka är den andra lik. Placera så ett andra russinet intill det första och notera hur olika de ser ut. Det finns inte två russin som är helt identiska.

    Hu är det med russinens storlek, är det ena större än det andra? Tänk på russinen och den plats de tar upp i rummet, i välden, i universum. Tänk på deras storlek i förhållande till varandra.

    Ta nu upp det ena russinet och rulla det försiktigt mellan fingrarna. Hur känns russinets utsida? Känn hur russinet lämnar klibbiga små spår på fingrarna när du rullar det fram och tillbaka. Lukta på det,

    Stoppa så russinet i munnen. Låt det rulla runt i munhålan, både över och under tungan. Låt det glida ned i vecket mellan tandraden och kindens insida. Vänta med att tugga på russinet i åtminstone en halv minut. När du är klar äter du upp russinet och ger akt på hur det smakar. Notera hur det känns mot tänderna när du tuggar. Känn hur russindelarna glider ner i halsen när du sväljer.

    Stoppa nu det andra russinet i munnen, men den här gången ska du tugga det extra långsamt. Tugga så länge det går, tills russinet bara är flytande rester i munnen. Är smakupplevelsen annorlunda den här gången? På vilket sätt är den annorlunda? Hur känns det i munnen då russinet löses upp i småbitar? Hur känns det när du sväljer det? Hur ter sig den här upplevelsen om du jämför den med det förra russinet? Vad är det som är annorlunda när du tuggar i dig russinet med medveten närvaro snarare än att bara låta det försvinna ner i magen?

    SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se