Sidor

måndag 22 mars 2010

Beröring berör

Hej! Nu denna måndagsmorgon går mina tankar till betydelsen av beröring. Att känna sig berörd av någon annans beröring och kunna beröra någon annan som i sin tur kan bli berörd. Och beröringen kan till exempel handla om en handskakning, axelklapp, kram, puss eller kyss. Vad beröringen består av kan säga mycket om relationen och om det är en början eller ett avslut på ett möte, en vän, ett syskon, ett barn eller en kärlekspartner. Ett problem kan bli om innebörden av beröringen tolkas olika om betydelsen av den inte är samstämmig.
Och visst går det att klappa sig själv på axeln när det behövs och det kan handla om tröst eller det som kan symbolisera något väldigt bra. Efter dagens frukost klappade jag mig själv på axeln några gånger och sa högt: "Vad bra att jag nöjde mig med en liten bit mörk choklad som start på dagen!".

Vad säger du om detta? Har du klappat dig själv på axeln någon gång? Om inte, prova gärna och säg något som du tycker du gjort bra. Hur känns det att skaka hand med sig själv? Jag vill bli berörd av dina ord! Kommentera gärna detta eller något annat inlägg i bloggen.

3 kommentarer:

 1. Beröring är mycket viktig. Det frisätter "lugn-och-ro"-hormonet oxetycin i kroppen och bidrar till att man mår bra vid beröring. Själv har jag gått utbildningar i flera sorters massageformer och har erfarenhet av att praktisera det i både skola och sjukvård. Som lärare har jag lärt upp 100-tals elever i massage och använt det praktiskt då och då inom lektionerna, speciellt under eftermiddagslektioner då eleverna varit extra trött och pratiga. Inom vården har jag masserat svårt sjuka personer och sett hur beröringen kunnat lindra både smärtor och lätt ångest.

  Att klappa mig själv har jag aldrig gjort, men ska definitivt testa det, Fredrik! Annars är husdjur bra för den ensamboende. Att klappa en hund eller katt är heller inte så dumt och ger också ett harmoniserande resultat.

  Har du tänkt på hur ett handslag kan kännas olika? Fast, slappt, varmt, kallt. Ett handslag säger en del om personen man har framför sig och hur denne mår. Homeopaten har ibland handslaget och vad det förmedlar med som en delfaktor i bestämmandet av homeopatisk medicin för patienten.

  Jag är bortrest nu, men återkommer eventuellt om några dagar angående detta tema.

  SvaraRadera
 2. Efter en en svår skilsmässa med efterföljande vårdnadstvist för cirka tio år sedan, kände jag mycket sorgsen, håglös och ensam. Fick då tipset av en god vän att pröva en behandling i klassisk massage, vilket jag gjorde. Jag mådde så bra av det att jag tog behandlingar under ett halvt års tid (så länge jag hade råd). Kan varmt rekommendera massage för den som känner sig ensam och deppig!

  SvaraRadera
 3. Att ge eller få massage är något jag inte har stor erfarenhet av, än så länge.

  Kersti, jag funderar på vad du nämnde om handslag och att känna vad som förmedlas i det. Jag ska prova att stanna upp i handslag och försöka "lyssna" och då behöver jag nog förlänga tiden för handslaget så att det inte endast handlar om någon sekund.

  Tack Sebbe för att du berättade om massage som en metod i en jobbig tid! Hoppas att du har mycket njutning i nuet och i framtiden.

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se