Sidor

måndag 15 mars 2010

En kul helg

Hej! Min helg innebar mycket njutning och även ett gemensamt skapande av Mozartkulor. Och det var riktigt kul att göra goda kulor. Och att äta! De ingredienser vi använde var nougat, mandelmassa, mörk och vit choklad, kokoslikör, rivna apelsinskal samt lite florsocker. Och nyttigt var det, i alla fall när jag tänker på njutningen av att ha skapat och smaskat tillsammans!

Något jag blev förvånad över var när jag skulle köpa mörk choklad. I affären fanns två märken och den billigaste innehöll bara omkring 20 procent kakao mot 45 i den dyrare. Jag köpte den med högst kakaohalt och jag tror faktiskt att jag njöt mer på grund av att ha läst på paketen och inte ha valt den som fick mig att börja undra om vad de ersatt kakao med. Att njuta behöver inte betyda stor mängd även om det för mig när det gäller choklad brukar göra det och speciellt med kaffe till. Mmmmmmm! Ät mindre men bättre är kanske ett bra motto? Får se om jag lyckas uppfylla det när det gäller mina dagliga doser av sådant som innehåller choklad.

Nu har jag nämnt lite grann om min helg men hur var din?

8 kommentarer:

 1. Här i Örebrotrakten har solen lyst i över en vecka. Nätterna är fortfarande köldgradiga och ett 50 cm djupt snölager ligger på marken, men det hindrar inte mig och min Borzoi (rysk vinthund) Alexander att gå på milslånga promenader. I helgen var vi ute på en flera timmars promenad i Oset, ett naturreservat vid Hjälmaren ca en halvmil från Örebro centrum. Snön låg djup och vi stannade upp vid sportstugan där jag tog upp min kaffetermos.

  Från början fick endast ryske tsaren och adeln äga denna hundras och de utrotades nästan i Ryssland eftersom de halshöggs tillsammans med adeln vid ryska revolutionen. Det finns fem ryska vinthundar i Örebro. Rasen är mycket kärvänlig. Min hund går fram till främlingar och lägger huvudet mot dem. Så också under denna söndagsvandring.

  Tsaren använde förresten sina borzoihundar till att jaga vargar. Hunden, som t o m kan vara större än en varg, slår sitt bröstben mot vargen och biter den i halsen eller nacken. Oftast drev dock den beridne jägaren vargflocken med rävhundar. Mot slutet släpptes tre borzoier lösa mot vargen och jägaren kunde sedan komma efter och döda den med kniv om den fortfarande levde.

  SvaraRadera
 2. En pensionär15 mars 2010 20:53

  Vilken mysig kille du är! Så vackra Mozartkulor och stämningsfull dukning med ljus och allt!
  Du har stort hjärta och tycks kunna ge de dina många högtidsstunder och mycken glädje!

  SvaraRadera
 3. En pensionär15 mars 2010 20:55

  PS. Varför heter det förresten Mozartkulor? Gillade Mozart choklad eller...?

  SvaraRadera
 4. Hej Robban! Det låter skönt med långa promenader tillsammans med en hund! Jag blev nyfiken att se hundrasen och kollade via Googles bildsök, jag är säker på att jag inte mött en sådan. Roligt att du bidrog med hundrasens plats i historien och att du umgås med en i nuet!

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag vill komplettera inlägget med att under skapandet av Mozartkulor lyssnade vi en kort stund till Eine kleine Nachtmusik: www.youtube.com/watch?v=Qb_jQBgzU-I
  Tack Ca Eriksson för musiktipset! Och musik, det kan påverka njutningen!

  SvaraRadera
 6. Mozart verkar inte ha fått smaka sina kulor och det var väl bra :) eftersom de blev till ungefär hundra år efter hans begravning. Efter att ha sökt om mer info hittade jag bland annat denna sida:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Mozartkugel
  Och det var kanske så som vissa hävdar att Mozart gillade sötsaker.

  SvaraRadera
 7. Visste du att ordet "choklad" kommer från aztekernas(Mexico) ord "xocolatl"?

  SvaraRadera
 8. En pensionär18 mars 2010 05:33

  Jaha, du Kurt, vi brukar ju skämta med varandra ibland. Och nu när du lyser med att behärska aztekernas språk också, så ska jag passa på att fråga dig vad "avokado" betyder?
  Jag lyssnade på TV-programet "Morgonsoffan" i morse och fick lära mig att avokado var ett aztekiskt ord som betyder "testikel". Men det visste du väl förstås redan? Jaha, det var allt!

  17 mars 2010 17.38

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se