Sidor

tisdag 16 mars 2010

Reflektera mera?

Hej! Det finns en risk att det finns väldigt mycket skynda i vardagen. Om det är för mycket får var och en avgöra men det viktigaste kan vara möjligheten att kunna välja till eller bort. Oavsett vad som väljs så tror jag att det kan vara bra att bromsa ibland för att ge en själv möjligheten att reflektera i ett tillstånd som inte är fyllt av att skynda. Varför är det bråttom och med vad? Vilken kostnad innebär hetsen och är det något som förloras?

När skynda är frånvarande kan ett sätt för ökad sinnesnärvaro vara att titta i kökets besticklådor, känna på handredskapen och fundera på var de kommer ifrån, när inköpet skedde och av vem. Och det kan kanske vara ett sätt att få föremålen att bli unika för en själv? De bär med sig en historia och frågan är vilken. Och på tal om att bära med sig, vad kan de kläder som är på kroppen berätta? Vad säger blomman i fönstret och annat i omgivningen?

Vad säger du om det jag skriver om? Vad tänker du? Att reflektera, är det enbart positivt eller kan det även vara negativt? 

2 kommentarer:

 1. God morgon Fredrik!

  Mycket, mycket bra!
  Stressen i samhället är mycket stor och vi är många som stressas sönder och får utattningsdepressioner som följd. Många gånger är det inte bara de yttre omständigheterna som stressar utan de inre kraven att nå upp till vissa idealbilder om oss själva, att duga, att vara bäst (i föräldrarnas ögon?)

  Till sist blir det stopp för alla dessa illusioner, kroppen orkar inte och man tvingas in på nya vägar, vägar som nu är mycket klokare än tidigare och faktiskt nyttigare för hela samhället. Vi som gått i väggen har en stor kunskap att tillföra alla stressade medmänniskor.

  Jag tycker det du skrivit är mycket klokt och jag tänker ofta så själv. Vilken lycka dessa människor som gjort föremålen skänkt oss! Tack!Och har man lite pengar över någon gång kan man t o m unna sig att köpa ett handgjort bruksföremål, t ex en keramikmugg, för att känna närhet till det genuina och även kunna sända tacksamma tankar till hantverkaren/konstnären som gjort muggen och som kunnat forma sin skönhetsidé till ett konkret föremål.

  SvaraRadera
 2. Det är skillnad på att reflektera och grubbla. När man grubblar kör tankarna rundgång och man är låst som i ett städ. Man befinner sig mitt uppe i smeten och kan inte ta sig ur. Det är något som inte är hälsosamt i längden utan måste brytas på ett eller annat sätt.

  Men att reflektera är alltid sunt. Då har man distans till sig själv och skeendet och kan betrakta det utifrån och från olika synvinklar. Det kan tillföra nya och sunda idéer!

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se