Nu på lördag den 27 mars mellan klockan 20:30 och 21:30 deltar en stor del av världens befolkning i "Earth Hour". Syftet är att visa att det är möjligt att radikalt minska elförbrukningen som i sin tur har påverkan på miljön och klimatet. Något litet från många kan bli väldigt stort! Ska vi ha en framtid där det kan finnas njutande är det viktigt att komma fram till vad i nuet som påverkar den. Att delta i manifestationen på lördag kan vara ett sätt att prova något annat än vad som brukar göras och det kan förhoppningsvis även leda till att det inte enbart handlar om en timme per år.
Allt mer funderar jag på hur det jag gör påverkar miljön. En liten förändring jag gjort den senaste tiden är att se till att de rum som ingen vistas i är släckta och ta hänsyn till elförbrukning innan jag väljer att köpa en strömkrävande pryl. Ett par produkter jag planerar att köpa är en kaffebryggare som brygger i en termos och en vattenkokare, båda två kan vara väldigt bra med hänsyn till den elektricitet som används. Att förbruka kostar ibland mycket mer än vad som räknas i kronor och hur mycket är kanske något som först visas i backspegeln! Nu på lördag ska jag fira Earth Hour genom att använda en del av de tips som finns på Världsnaturfondens (WWF) hemsida.
Ska du delta i årets manifestation? Deltog du förra året? Hur? Är det något som påverkat mer än just under en timme?
onsdag 24 mars 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
I dagens TV-program "Morgonsoffan", som sänds mellan morgonnyheterna, intervjuades den unge miljöprofessorn Christian Azar (född -69) under sammanlagt en halvtimme. Han menade att det absolut viktigaste då det gällde engagemanget för klimat och miljö var i första hand det politiska engagemanget. Först i andra hand kom individens eget sparande av energi och miljö.
SvaraRaderaDet gäller att protestera och skapa opinion så att t ex nya infrastrukturer och nya drivmedel börjar användas.
Genom att så att säga släcka en lampa och istället tända en ljus idé som kan spridas och påverka andra människor, kan en sådan opinion skapas.
Det var väl förra året som Sverige och Stockholm bröt mot "Earth hour" genom att helt enkelt strunta i nedsläckandet. Någon kvinnlig minister uttalade sig om "att det ju i alla fall bara var ett jippo" och att det var verkligheten och energisparandet i vardagen som gällde.
SvaraRaderaHoppas att man i år har ändrat detta synsätt och ansluter sig genom att släcka ned några större offentliga bygnader, t ex slottet. Annars får man väl göra det enbart privat, precis som du föreslår, Fredrik!
Spara på energi och klimat kan man göra på flera sätt och jag gör här en liten utvikare från bloggens innehåll.
SvaraRaderaMin far hade en livssyn som en indian och kände sig ett med naturen. Redan på 1930-talet blev han waerlandist (Are Waerland förespråkade ett sunt levnadssätt med vegankost). Jag föddes därmed in i en familj som levde vegetariskt och miljömedvetet långt innan det blev brukligt i samhället i övrigt. (Själv blev jag allätare så småningom och en "vanlig svensson".)
Ett av mina syskon blev tidigt aktiv freds- och miljökämpe. Hon skrev t ex brev på brev till myndighetspersoner, artiklar och debattinlägg i tidningar och skapade opinion. Som ensam person genomförde hon fantastiska saker, bla införandet av de första källsorteringsbehållarna utomhus i Göteborg.
En viktig del inom energisparandet är just källsorteringen. Där har jag sett skillnader i olika bostadsområden. På vissa håll som på Eriksberg i Uppsala finns små sophus med soptunnor för att skilja plast, papper, kartong, metall, el-varor, batterier, färgat och ofärgat glas. Folk tycks bli medvetna där och många gör sitt bästa.
Här i Stockholms innerstad är det inte lika mycket sortering. I mitt hus finns bara uppdelning för en del av soporna och folk slarvar och kastar lite hur som helst. T ex finns det ingen behållare för plast. Om plast kastas med papper, går inte tidningspappret att återvinna.
Här finns det mycket att påverka för den enskilda människan, ringa till bostadsbolaget, sätta upp instruktioner etc. Allt för att spara energi och miljö. Oj, det måste jag göra, inser jag nu!
I dagens Metrotidning står att läsa att 201 kommuner har anmält sig att delta i Earth hour. Förra året deltog 88. Stockholm är i år med för första gången. Slottet liksom flera andra offentliga byggnader ska även vara nedsläckta.
SvaraRaderaEarth hour ska ses som en manifestation inte som en energikampanj. Den är till för att uppmärksamma våra ledare jorden runt att åtgärda klimatfrågan.
Jaha, jaha! Nu har jag varit med om att manifestera min första Earth Hour hos grannen på landet. Vi släckte ned allt och tände tre stearinljus som satt i den gammeldags taklampkronan. Mysigt! Och tänk att det lyste så starkt att jag kunde läsa kapitel sex i "Damernas dektektivbyrå" med mitt förstoringsglas! Hupp! Sen stapplade jag ut på trappen och rökte en hemmarullad cigarr när allt var över!
SvaraRaderaHur firade du själv då, Fredrik?
Hej! Den kraft som möjliggörs genom att många personer förenas i att göra något litet var och en kan bli oerhört stort. Och vilka möjligheter det finns med information och kommunikation via munnar, Facebook, bloggar och hemsidor!
SvaraRaderaRoligt att det blev några kommentarer på inlägget, jag blir påverkad av dem. Och Lena, tack för förtydligandet. Politiker är väldigt påverkbara av opinion och det är bra att det är så. Vill de bli återvalda så gäller det att lyssna på dem de företräder.
En pensionär, det blev inte ett sådant firande som jag hade tänkt mig. Jag var med på en överraskningsfest för en person som fyllde 25 år och kom hem när det bara var en halvtimme kvar. De jag skjutsade i bilen tyckte inte att jag skulle göra det jag föreslog som var att släcka lysena under färd men hemma blev det i alla fall ett par stearinljus den halvtimme som återstod. Något jag gjorde var att nämna timmen till många så det är i alla fall något. Och nästa år då kommer än fler att delta och tillsammans skriker vi ut ett budskap!