Sidor

onsdag 10 mars 2010

Slappna av på spikar

Hej! I förra veckan köpte jag en spikmatta och idag var första gången jag lyckades ligga på mattan i flera minuter. Tidigare stod jag endast ut en bråkdel av en sekund innan jag gav upp. Orsaken till att jag lyckades ligga kvar en stund berodde på att jag la ett underlakan mellan mattan och ryggen. Om någon eller några dagar kan jag kanske klara mig utan ett lakan som filter mellan spikar och rygg. Än så länge är den enda effekt jag känner en molande värk i ryggen. Får se hur det känns vid kommande dagars användning. Jag kan väl i alla fall kalla det för en upplevelse även om njutningen inte verkar bli av ännu. Det gäller att ha tålamod! Snart infinner sig en form av njutning eller inte alls.
Det har varit väldigt populärt med spikmatta och jag undrar om du har provat att ligga på en sådan? Vad du anser du?

Om du vill köpa en spikmatta eller något annat kan du ha nytta av en prisjämförelsetjänst. Jag brukar använda mig av dem när jag ska köpa något och jag blir ofta förvånad över hur mycket det går att spara. Sök lägsta pris för Spikmatta
 

8 kommentarer:

 1. En pensionär11 mars 2010 10:29

  Hej du!

  Nu har du kommit igång att skriva så mycket att gamla pensionären (ca 75 bast) inte hinner med i svängarna!

  Det samma är det med min spikmatta som jag inhandlade i våras. Efter en gångs användning skänkte jag den till en väninna med fibromyalgi och hon påstår att den är väldigt bra för henne än idag. Så jag köpte en ny- som ännu ligger inpackad i garderoben efter ett halvår. Så kan det också gå! Men så har jag en f d kollega som använder den flitigt varje dag och är helt salig över den. Själv tycker jag att den sticks.

  SvaraRadera
 2. En pensionär12 mars 2010 10:45

  Akta dig förresten för fikonkaktusar nästa gång om hundra år när du reser ner till Medelhavsområdet! Om du visste vad deras taggar är långa och vassa, så dessa kaktusar ska man inte krama!!! Jag minns när jag snavade in i en fikonkaktus för länge sedan och måste uppsöka ortens sjukstuga. Aj,aj ! I så fall föredrar jag dagens spikmattor.

  PS Tjusiga fiskar du lagt dig till med. Har du ingen piraja?

  SvaraRadera
 3. En pensionär12 mars 2010 17:06

  -Jaha, den där kommentaren ovan kom också in... Då försöker jag med den här också över temat "sticks".

  Akta dig för att gå på 50-årskalas, Fredrik! Då kan det gå som det gick för mig en gång.

  Det var pampigt värre när vännen Sten fyllde 50 för länge sen. God mat med massor av folk och sedan dans i lång klänning + högklackat/ kavaj.

  En vecka efter den där balen skulle jag och en väninna fara ned till Alperna i norra Italien för att se vårblommorna slå ut och blomma. En dröm som jag länge närt.... Vad hände?

  Jo, där dansade jag lugnt och fredligt när en annan vacker dam kom svepande med sin kavaljer. I förbifarten placerade hon sin sylvassa stilettklack ovanpå min vänstra fot och virvlade sedan iväg som om ingenting hänt...

  Dagen efter var min fot svullen och tre ggr större än normalt. Så det var bara att ta sig till Södersjukhusets akutmottagning, där jag fick kryckor samt ett intyg till resebyrån för inställd resa.

  Vi kom alltså aldrig iväg. Så nu ställer jag denna fråga till dig, Fredrik:
  "Kan du tänka dig att ledsaga en 75-årig gammal pensionär i rullstol ned till Alperna för att se vårens blommor så där en vecka i början av juni?"

  SvaraRadera
 4. Fakiren på bilden späker sig, må vara på ett skämtsamt sätt. Men det finns andra sätt än spikmattor att späka sig på, t ex gissla sig själv eller slå sig själv med ris. Det lär finnas ett syfte med detta; något fysiologiskt händer i kroppen och man får ett klarare medvetande

  Snart är det påsk och påsken föregås av 40 dagars fasta i väntan på Kristi korsfästelse och uppståndelse. På våra bord ställs fastlagsris som prydnad, men detta ris var förr i världen till för att späka sig. Det var från början till för att piska sig själv och andra, att stävja sig och minnas Kristi död för mänskligheten.

  SvaraRadera
 5. Fastlagsriset består av björkkvistar.
  Ett sätt att späka sig med björkris är en flertusenårig sed och förekommer i samband med bastubad. Och jag har gjort detta många gånger. Man tar den lövade kvasten och klatschar sig själv över hela kroppen och hjälper också de andra i bastun genom att slå lätt på deras nackar och ryggar. Det hjälper fram svettningen och gör inte ont utan sticker behagligt i skinnet. På så sätt får man upp blodcirkulationen, påskyndar svettningen och slappnar av musklerna och ökar både nöjet och nyttan av badet. Syror och sockerarter i bladen rengör, desinfekterar och mjukar upp huden. Skönt och man känner sig som en ny människa efteråt!

  SvaraRadera
 6. Hej Kurt!

  Nu måste jag skriva en kommenter till ditt inlägg ovan. Visserligen finns det anknytning mellan faslagsriset och den kristna påsken, men religionshistoriskt sett är seden med björkris inomhus äldre än så. I förkristen tid var björken helgad åt fruktbarhetsgudinna Freja och därmed kvinnornas speciella träd. Till björken kunde en kvinna gå tidigt en morgon, skaka och krama det och anförtro det sina bekymmer och glädjeämnen.

  Våren är förälskelsens och fruktbarhetens speciella tid. Hjärtan med kärleksparens namn kan man än idag se ristade i björknävern. Björkriset togs in på våren som tecken på Frejas svällande, savande naturkraft. Björkriskvastar hängdes upp över dörrarna under påsken, då man trodde att de hindrade onda makter. Midsommarstången, som egentligen är en froktbarhetssymbol (fallussymbol), kläddes likaså med björkris.

  Själva ordet björk kommer från det forngermanska ordet ”berth”, som betyder ljus. Björken var på så vis ett heligt träd, som skyddade mot negativa känslor och tankar samt stod emot onda makter.

  Vikingarna hade också en runa som hette biork (björk). Den ser ut ungefär som stora bokstaven B och för tankarna till en gravid kvinna: bysten och den gravida buken. Runan var kopplad till Freja, som var barnaföderskornas speciella gudinna. Biorkrunan symboliserar hur kvinnan ger sig ut till andra världar/dimensioner och sedan ger nytt liv. Den står för kärlek, styrka och mod.

  SvaraRadera
 7. Hej! Spikmatta är nog ingenting för mig, jag upplever inget positivt med den men det har varit en upplevelse att ha provat den vassa produkten.

  Tankeväckande texter som kommit in via kommentarer, tråkigt att det även i vissa fall innehöll smärta för den som var med om dem! Och tack för att jag fick möjligheten att lära mig mer om alternativ till spikmatta, bastubad, påsk, midsommar, fruktbarhet och nordisk mytologi!

  En pensionär, att hänga med till alperna har jag inte möjlighet till men jag hoppas att du kommer iväg dit ändå.

  SvaraRadera
 8. Vill bara säga att min spikmatta är helt fantastisk! Den har fått både mig och min dotter, som annars har sömnsvårigheter, att sova både djupt och länge. Visst gör det lite ont just när man lägger sig på den, men det är det verkligen värt!

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se