Sidor

måndag 8 mars 2010

Snart vår!

Det är fortfarande vinter men det bör inte dröja länge förrän det är vår! Idag kändes det som en försmak av våren då solen sken i flera timmar och det hördes att snön smälte. Våren är den årstid jag gillar mest om den innebär mycket sol och värme. Jag tycker att det är njutningsfullt att se den påverkan som sker i naturen och att möta så många som verkar njuta och bli glada av våren. Och leenden smittar!

På min promenad idag gick jag fram till ett träd som jag kramade och det låter kanske lite konstigt och det tyckte jag också förut. Men efter att en vän tipsat om möjligheten har jag börjat krama träd. Trädkramar känns annorlunda beroende på vilket träd det är, prova gärna om du vill. Trädet du ser på bilden kändes varmt men nu såg det nästan ut som det var dött. Snart kommer det att bli påverkat av våren som leder till explosiv växtkraft. Om ett par månader har jag tänkt fotografera samma träd för att kunna jämföra med idag. Och kanske går det att göra liknelser med träd, en själv och livet? Typ att växtkraften varierar och ibland finns ingen alls och det kan till och med handla om en beskärning? En tillfällig kris av varierande grad som kommer försvinna om den grundläggande stammen får sin näring? Och vad gör det att grenar bryts av ibland om det ändå blir nya? Och visst är det okej att det gör ont ibland, då är ju njutningen desto större då det inte gör det! Och livet handlar väl om att inte vara för försiktig och att inte leva i en trygghetsbubbla hela tiden?

Vad säger du om mitt inlägg och att krama ett träd? Prova gärna att vara trädkramare och berätta hur det känns! Vilken årstid gillar du mest och varför?

10 kommentarer:

  1. Jag har inte kramat nåt träd ännu, men jag är alldeles säker på att det inte var tänkt att vi skulle leva våra liv i en tom, men trygg bubbla. Nej ut och lev! beskär, knoppas, vissna, blomstra. Det är det som är att leva!

    SvaraRadera
  2. Hej Fredrik!
    Du har fotat en ek ser jag. Betrakta dess grenverk med alla vinklade kvistar och fundera på dess energier. Vikingarna ansåg att det påminde om guden Tors energier och att det såg ut som blixtar i trädet. Därför är eken Tors träd.
    Hälsningar Kurt

    SvaraRadera
  3. Känner ni till Bach remedies? Den engelske läkaren Bach hade en speciell känslighet för energier i naturens växter och träd. Han experimenterade fram 38 olika preparat i droppform, de s k Bachdropparna. Vart och ett av dessa preparat motsvarar ett själstillstånd och en människotyp.

    Om man betraktar eken är den gediget uppbyggd, stark, trygg och stabil; den kan bli många hundra år gammal. Eken för tankarna till en gammal och vis farbror med stor livserfarenhet. Den ger rikligt med ollon och det är inte för intet som eken är en gammal sparbankssymbol.

    Enligt Bach är ekmänniskor modiga, pålitliga, uthålliga, starka, fulla av sunt förnuft, duktiga på att hjälpa andra. De känns igen som bl a ansvarsfyllda familjeförsörjare och viktiga nyckelpersoner inom företag.
    De håller uppe hoppet för sig själva och omgivningen i det längsta.

    Till den negativa sidan hör att denna personlighetstyp kan bli överansträngd och t o m utbränd. Och här kommer ekdropparna in som helande läkemedel.

    Att krama en ek ansågs inom många kulturer som bra för denna typ av personlighet. De gamla keltiska kvinnorna gick ofta ut i skogen och kramade ett träd och hade stor kunskaper. Om trädet kändes varmt var det ett passande träd, kändes det däremot kallt var det inte rätt trädslag. Kvinnorna hade också speciella träd som de grät ut hos och visade sin förtvivlan. Trädet tog emot detta och gav av sin energi tillbaka.

    SvaraRadera
  4. Hej Anna och alla ni andra!

    Naturligtvis känner ni väl till begreppet "trädkramare"?

    Det är ett begrepp inom ickevåldsrörelse som först dök upp i norra Indien. Den så kallade Chipko-rörelsen bestående av bybor förhindrade avverkningar av skog genom att hålla om träden. Storbolagens skogsavverkningar på Himalayas sydsluttningar gjorde nämligen att böndernas jordar eroderade.

    Till Sverige kom begreppet på 1980-talet i samband med motståndet mot motorvägsbygget på E6 i Bohuslän. Demonstranterna kallade sig själva trädkramare, inspirerade av rörelsen i Indien. Cirka 420 demonstranter blev dömda vid Stenungsunds tingsrätt för olydnad mot ordningsmakten. Händelsen är på så sätt den största aktion av civil olydnad i modern svensk historia. Men redan 1971 klättrade ungdomar upp i Kungsträdgårdens almar för att hindra att träden sågades ned och de vann den s k almstriden. Dessa ungdomar kramade dock inte träden.

    SvaraRadera
  5. Tänkte att denna kända dikt av Karin Boye passar ihop med dina tankar:

    "Ja, visst gör det ont när knoppar brister" ur samlingen För trädets skull;

    Ja visst gör det ont
    Ja visst gör det ont när knoppar brister.
    Varför skulle annars våren tveka?
    Varför skulle all vår heta längtan
    bindas i det frusna bitter bleka?
    Höljet var ju knoppen hela vintern.
    Vad är det för nytt, som tär och spränger?
    Ja visst gör det ont när knoppar brister,
    ont för det som växer och det som stänger.

    Ja nog är det svårt när droppar faller.
    Skälvande av ängslan tungt de hänger,
    klamrar sig vid kvisten, sväller, glider -
    tyngden drar dem neråt, hur de klänger.
    Svårt att vara oviss, rädd och delad,
    svårt att känna djupet dra och kalla,
    ändå sitta kvar och bara darra -
    svårt att vilja stanna och vilja falla.

    Då, när det är värst och inget hjälper,
    Brister som i jubel trädets knoppar.
    Då, när ingen rädsla längre håller,
    faller i ett glitter kvistens droppar
    glömmer att de skrämdes av det nya
    glömmer att de ängslades för färden -
    känner en sekund sin största trygghet,
    vilar i den tillit som skapar världen.

    SvaraRadera
  6. Träd är värdefulla.
    Saxar därför från www.reklamfritt.se på nätet:

    "Bli medlem på Reklamfritt
    Det går åt närmare 200 000 ton papper
    och miljoner ton koldioxidutsläpp varje år
    för att du och alla andra svenskar ska
    få pappersreklam i sin brevlåda.

    När klimathotet hänger över oss
    kan ingen säga att det är rimligt.

    En vanlig skylt med "Nej tack" till reklam stoppar endast den oadresserade direktreklamen.

    Med hjälp av Reklamfritts reklamspärrar kan du säga NIX till all pappersbaserad direktreklam och göra en stor insats för miljön."

    SvaraRadera
  7. De första människorna var Ask och Embla (Ask och Alm) enligt vikingamytologin, men nu kommer lite ekhistoria, eftersom Fredrik tycks gilla ekar.

    År 1558 utfärdade Gustav Vasa ett förbud mot avverkning av bärande träd. Han ville skydda framför allt eken, eftersom den användes till att bygga krigsfartyg och han behövde upprätthålla en stark flotta mot framför allt Danmark. Men han förbjöd också avverkningen av bok, apel, hassel, oxel, rönn och hägg. Han förklarade helt enkelt att dessa träd var kungens träd och förbjöd på så sätt bönderna från att hugga ner dem.
    Bönderna i Sverige var missnöjda med förbudet, eftersom träden hämmade deras jordbruk. Träden frodades och växte i mångfald, trots att de tjuvhöggs och plockades upp som unga plantor. Kungen kunde nauligtvis inte heller avverka alla träd för att bygga båtar.

    När förbudet så småningom upphörde i början på 1800-talet, fick bönderna köpa loss ekarna, samtidigt som statliga ekplanteringar inrättades. Den mest kända fanns på Visingsö i Vättern, där man under 1830-talet planterade 48 000 träd. Men när ekarna hade vuxit sig färdiga så hade den svenska flottan inte längre något behov av dem, eftersom man inte längre tillverkade krigsfartygen av ek. Istället byggde man lagringsfat av ek för att fylla med svensk whisky.

    SvaraRadera
  8. Tycker som du: våren med ljuset som återvänder då, är den härligaste tiden på hela året! Den första gula tussilagon i diket, den första lärkan drillande i skyn, det är tider det!

    Men sen finns det även de som upplever en pina med våren och ljuset och bara längtar till hösten igen. Så visst är vi olika i vår Herres hage...

    SvaraRadera
  9. Hej! Roligt att ta del av kommentarerna som innehåller så mycket kunskap! Idag kramade jag min trädpolare igen samtidigt som jag blickade ut över den frusna Drevviken och lyssnade på "Vinterlandskapet": www.youtube.com/watch?v=Bvauopk4wjM
    Och eken, den var väldigt varm, avsevärt varmare än utomhustemperaturen och marken. Och ta i trä, det kan vara positivt!

    SvaraRadera
  10. Fin musik "Vinterlandskapet". Passade på att mata dina fiskar här till höger medan jag lyssnade. De var riktigt hungriga!

    SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se