skip to main |
skip to sidebar
Skapa, laga och baka
Hej! Förutom denna blogg har jag hemsidor som till exempel eduflex.se och den känns tråkig att uppdatera på grund av att där handlar det mer om monolog än dialog. Att denna blogg "pratar" via kommentarer gillar jag skarpt och jag ska försöka få till en bättre rutin när det gäller att skriva inlägg. Det jag gillar ska jag göra ofta, inte mer sällan! För sjutton!
Just nu funderar jag en hel del på den senaste tidens kommentarer i bloggen och har fastnat för vad som nämns i Miljövänlig livsstil. Frågan är om vilken omställning som krävs för att koldioxidutsläppen ska minska än mer med det lilla som går att göra själv. Det jag undrar är om det är bättre att skapa, laga och baka mer hemma istället för att köpa sådant som bara är att kasta in i munnen? Vad händer med transporter och det negativa från tillverkningsindustrin? Hur påverkas kroppen genom att slippa en mängd tillsatser som finns i mat? Är det tiden vi inte har eller handlar det mer om prioriteringar? Oj, bäst jag slutar fundera och berättar något konkret!
I lördags gjorde jag Wienernougat för första gången och det var mycket enklare än vad jag hade föreställt mig. Under tillverkningsprocessen blev jag "mätt" av att se (och slicka redskap och skålar). Mitt behov av att äta reducerades, jag blev nöjd med mitt skapande och funderade på vad som stoppas in i munnen och varför. Kanske handlar det bara om lättillgänglighet istället för att mätta det grundläggande behovet som kan handla om skapande som tar tid? Och hur påverkar det vi gör hemma miljön mer än miljövänliga varor? På söndagen provade ett femtontal personer nougaten och ingen spydde och ingen dog och det ledde till att jag log. Mitt sug efter något med choklad i var ovanligt lågt och jag njöt av att ha skapat något även om det snabbt försvann ner i mångas halsar.
Vad säger du om vad jag skriver? Tror du att det kommer bli en stor förändring i mångas vardag den närmaste tiden på grund av koldioxidutsläppen? Mat, bakning, resor, produktval?
Och förresten, om du är sugen på att göra Wienernougat så finns receptet jag använde här.
Gud vad gott det där såg ut då. Hoppas du får en bra dag! :)
SvaraRaderaJaha, då ska jag ge dig ett recept på ett gott surdegsbröd istället. En av mina vänner som bakar det sjunger också ett indiskt brödmantra samtidigt. Var så god:
SvaraRadera5 dagars surdegsbröd eller Brödet som stillar hunger:
2bröd på ca 1,5 l
Dag 1 Rör ihop till en smidig deg 2 l grovt rågmjöl
4 tsk salt
1,5l vatten
Dag 2 och 3 Rör om degen
Dag 4 Blanda i 8 dl grovt rågmjöl
2 dl (krossat) linfrö
2dl skalade sesamfrön
2 dl solroskärnor
2 dl russin
Arbeta ihop till en fast deg
och lägg i smorda formar av glas eller tengods
Dag 5 Starta ii kall ugn
175 < grader i ca 2 timmar
Som vid allt tjänande arbete medveten närvaro.
Kan tex sjunga
Ex Indiskt matmantra Ram ram sita ram
Jagad patri radjava
Radja ram paunita
Radja sita ram
Jag är livets bröd Jag är levande vatten
Jag är livets bröd Jag är levande vatten
Den som kommer till mig Den som tror på mig
Skall aldrig hungra skall aldrig törsta
Jag är livets bröd Jag är levande vatten
Abwoon Hawlan Lachma
Tack det samma Sara! Nästa försök blir nog att försöka göra Mozartkulor och kanske blir jag lika rund som dem :) Jag tittade in på din blogg och såg mycket som var smaskigt och dessutom nyttigare än Wienernougat!
SvaraRaderaEn pensionär, bussigt att du delade med dig av ett recept på surdegsbröd! Ett bröd som får mogna låter väldigt gott! Och roligt med en ramsa till! Vi måste värna om det vi ska äta! Kanske smakar det bättre genom att bry sig om det innan det tuggas och sväljs?
Jag tror att man påverkas av det man väljer att stoppa i munnen, helt klart! Efter att ha läst boken "Den hemlige kocken" blev jag riktigt skrämd av alla tillsatser och smakförstärkare som vår mat ofta är fullständigt preppad med. Samtidigt kändes det direkt efter läsningen som om det inte längre fanns mycket jag kunde handla med gott samvete, E-nummer och smakförstärkare finns ju i så otroligt många produkter. Nu har, turligt nog, en slags lagom-ro nått mig där jag undviker för mycket "elände" utan att vara rigid. Ibland blir det till och med helfabrikat trots att jag ofta inte tycker att det smakar gott. Det blir mer som ett sätt att unna mig tid till något annat än matlagning när jag kommer hem. Men är jag inte för trött eller helt saknar inspiration kan matlagning innebära tid för både skapande, eftertanke och umgänge. Och då ger det energi! Både själsligt och av tron på att mat som lagas från grunden utan tillsatser får oss att må bättre.
SvaraRaderaSen är det också oerhört viktigt att få äta med ögonen. Att lägga upp fint och att duka med omtanke är att ge, både till sig själv och till sina nära. Att göra och ha det vackert runt mig är en viktig del i att njuta av tillvaron. Det betyder i mitt fall inte att det är skinande rent, men att miljön, rummet, tingen och maten i sig är tilltalande för ögonen.
Och din bild på egenhändigt tillverkad wienernougat får det verkligen att vattnas i munnen!
Snyggt foto! Ser gott ut!
SvaraRaderaVill också påpeka att surdegar aldrig får komma i kontakt med t ex aluminiumformar, eftersom det syrliga fäller ut aluminium i brödet. Porslin eller stengodssformar är bra.
Marika, jag börjar också bli fundersam vad det är i livsmedlen som säljs. Idag köpte jag Frebacos ekologiska musli utan tillsatt socker och det verkar inte finnas några konstigheter i den, i alla fall vad jag kunde läsa mig till på paketet. För mig var det en stor händelse eftersom det var första gången jag köpte musli på ett mer medvetet sätt än tidigare. Njuta, det ska göras med alla sinnen och helst i en sådan vacker miljö som du nämner.
SvaraRaderaKanon Nicklas S att du bidrog med info om surdeg och aluminium, det hade jag ingen aning om.