Sidor

måndag 29 mars 2010

Förbättrad hälsa som pensionär

Hej! I tisdags kväll träffade jag vännen Timo på det suveräna Palmyra Kebab i Årsta. Förutom gott käk var det mängder av stimulerande snack och en del handlade om temadagen om stressforskning som Timo var på innan vi träffades. Han hade mycket intressant att berätta som handlar om trötthet och stress. Något som jag tycker är tankeväckande är detta resultat: "Studien, som har följt över 14 000 anställda i Frankrike upp till 15 år, visar att många arbetstagare upplever en väsentlig hälsoförbättring när de går i pension." Källa: Trötthet - vår tids vanligaste folkhälsoproblem, Stressforskningsinstitutet/Stockholms universitet
Att det är så kan vara bra men även oroväckande. Det är viktigt att hälsan är i fokus även innan det är dags för pensionering. Och hur det ska gå till är kanske radikala förändringar som att byta arbete och växla från heltid till deltid med lägre inkomster som följd. Hur skapas ett utrymme för förändringar och går det att skapa det själv eller ska någon annan skapa det åt en? Att orka med ett rollatorrace som pensionär är bra men hur är det innan dess?


Efter Palmyras jättetallrik med mat skulle det varit skönt att ha haft en rollator att hänga sig på men jag lyckades ta mig hem utan en sådan.

Jag har jobbat en hel del under veckan, mycket mer än vad jag brukar. Och då känner jag av ett behov att trappa ner ett par timmar i soffan innan jag går och lägger mig. Men jag ville ifrågasätta mina vanor på grund av de tankeprocesser som satte igång efter att ha tagit del av forskningsrönen om stress och trötthet. En halvtimme för nedtrappning fick vara tillräckligt! Min tidsvinst överfördes till utökad tid för sömn. Och jag upplevde det som ett väldigt positivt skifte, det tyckte jag i alla fall att min kropp förmedlade.
Vad säger du om det jag skriver om? Dela gärna med dig av egna erfarenheter och reflektioner. Om du har en stor trötthet i kroppen som inte försvinner av sömn och vila är det ett varningstecken som bör tas på största allvar. Var snäll mot din kropp, du har bara en.
Godnatthälsningar Fredrik

5 kommentarer:

 1. Du har en jättebra blogg! Den betyder mycket för mig.

  SvaraRadera
 2. En pensionär29 mars 2010 19:13

  Oh boy!!! Hon i rött där ju min syrra! Tänk att hon åkt ända bort Old England för att tävla! Bra gjort, eller hur?

  SvaraRadera
 3. Du har skrivit en väldig bra artikel denna gång och med en intressant källhänvisning. Jag har själv erfarenheter av stress och sömnlöshet under mitt arbetsföra liv. Tyvärr är det inte alltid man blir friskare för att man går i pension. Ibland har redan sjukdomar p g av stress som man ådragit sig under arbetslivet, stannat kvar. Man blir inte kvitt diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar så lätt. Fördelen med pensionstiden är att man kan unna sig att sova längre på förmiddagen, när nattsömnen inte fungerar som den ska. Så ett gott råd är att gå ned i tjänst åtminstone de sista fem åren innan man går i pension.

  SvaraRadera
 4. Tack för en alla tiders bra blogg! Och det var den läckraste salladsbuffé på länge! Klicka på Palmyras Kebab ovan och klicka sedan vidare när ni kommer in. Måste gå dit och äta lunch med min familj någon dag!

  SvaraRadera
 5. Hej! Tack för de uppmuntrande orden om bloggen!

  Mycket med kroppen tror jag handlar om en investering som kan bära frukt i många år och det kan handla om en daglig omtanke som inte blir bortprioriterat för ofta.

  Och Palmyra kan vara bra att inte besöka för ofta...

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se