Sidor

lördag 10 april 2010

Ett fnittrande instrument

Hej! I torsdagens inlägg skrev jag om ett kommande besök på Kulturhuset. Igår blev det så, något försenad på grund av jobb och annat. Jag hittade vad jag sökte och det var Fnittrofonen!
Fnittrofonen är ett fnittrande musikinstrument och beröring får instrumentet att skratta. Och det var riktigt kul, njutningsfullt och tankeväckande! Det är också ett sätt att använda teknik i konstverk som också kan vara ett instrument och en möjlighet att använda flera sinnen samtidigt. För inte så länge sedan skrev jag om beröring, om du vill ta del av det så hittar du inlägget här: "Beröring berör". En beröring leder förhoppningsvis till en reaktion, helst både av den som blir berörd och den som berör. På grund av tekniken blir det en reaktion när någon rör på Fnittrofonens yta av trä, trä och träd gillar jag att ta på.

Fnittrofonen är en del av utställningen Ta plats! som varar från den 19 mars till den 13 juni 2010 på Kulturhuset i Stockholm. Mer information om Fnittrofonen och annat som ingår i utställningen finns på www.taplats.info. Ta plats! handlar om konstens möjligheter för tillgänglighet. Den som inte har synen i behåll har till exempel möjlighet att uppleva genom beröring och jag tycker det är suveränt att fler oavsett förmåga får möjligheter!

Kommer det bli nya möjligheter med teknik som handlar om konst, upplevelser och musik? Vad tänker du?

Mycket av det som finns idag är liknande det som fanns för hundratals år sedan men Fnittrofonen visar på något nytt. Jag tror att det är väldigt viktigt att tänka på vem som kan ta del av det som finns och vem som inte kan göra det. Går det att förbättra tillgängligheten? Och det är kanske inte alls svårt då det bara handlar om att se fler som kan inkluderas istället för att inte se dem som exkluderas?

5 kommentarer:

 1. Jag brukar inte gilla bloggar men din har ökat intresset för såna. Du kan verkligen skriva!

  SvaraRadera
 2. En pensionär10 april 2010 17:50

  Det där var kul! Jag har sett reportage om det i tidningen och att den var utlånad från musikmuséet, men nu ska jag nog rulla dit och titta på den!

  SvaraRadera
 3. Du är verkligen påhittig och hittar på allla möjliga små överraskningar för oss läsare! Tack för det!

  En sådan vacker träyta och vilket vackert "instrument"! Man får verkligen lust att stryka utmed dess yta!

  På musikmuséet finns även andra gamla unika och vackra instrument. Jag har varit där på en liten konsert för några år sedan, då det spelades på några av dessa åldriga instrument. Gå gärna dit, Fredrik! Och Inger, du har väl redan varit där?

  SvaraRadera
 4. Ett mystrium:
  Jag tyckte det var din hand så jag gick in på You Tube och såg att du hade gjort filmen, men har du filmat med vänster hand? Eller var den ena sonens hand?

  SvaraRadera
 5. Hej! Tack för blogguppmuntran, tips och respons!

  Musikmuseet har jag inte varit på, än så länge. Visst är det jag som filmat med den vänstra handen, det hörs mycket bakgrundsbrus och det beror på att mikrofonen inte är riktad. Det blir bättre resultat med en videokamera istället för en stillbildskamera med filminspelningsmöjlighet som jag hade den gången. Och sönerna var inte med, Daniel var med kompisar och Jonathan hälsade på sin mamma i Götet.

  Nu ska jag snart ut på promenad, solen skiner! Njut, om några timmar syns inte solen och vem vet om den gör det i morgon!

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se