Sidor

fredag 30 april 2010

Valborg

Hej! Det var skönt med en värmande majbrasa i kvällskylan. Men att fira Valborg den sista april, vad handlar det om egentligen? Min kunskap om vad som firas under året är inte speciellt hög men jag gillar själva firandet för att det är ett sätt att stanna upp och ha roligt tillsammans. Och vad säger Wikipedia om Valborgsmässoafton? Hedniskt ursprung, mot häxor och onda andar, Heliga Valborgs kult, koppling mellan döda och levande, bränna bort gammalt för att ge plats för nytt, firandet av våren, sillunch, studenters mösspåtagning och en hel del mer! Jonathan, min yngsta son, hade mösspåtagning idag vid sin skola och någon form av dryck efter skoltid. Tänka sig att man kan bli så påverkad av att sätta på sig en studentmössa! Och vilken glädje som strålade i hans ansikte, han log hela tiden!

Vad vill du kasta bort i elden för att ge plats till något nytt?

Majbrasa vid Skönstaholm 
Ungefär klockan elva på kvällen den 30 april 2010

Helst skulle jag vilja att det skulle vara fler stora firartillfällen där firandet betyder mer än vad som firas. Jag saknar Vattenfestivalen som förut fanns i Stockholm under en sommarvecka per år. Men va sjutton, det jag saknar kan jag hitta en ersättning för och varför inte en folkfest i något annat land? Något som kan komma till användning är den kalender som finns på earthcalendar.net.
Vad tänker du om detta inlägg? Hur firade du Valborg? Har du ett tips på en folkfest i eller utanför Sverige?

5 kommentarer:

 1. En pensionär och Kurt, som fikar tillsammans just nu,1 maj 2010 15:32

  -Vi pyser av stolthet! Tror vi inte grabben har blivit intresserad av historia! Då har vi inte mycket mer att tillägga till Valborg utom möjligen: "Vet du vad en vala är för något, Fredrik?"

  SvaraRadera
 2. Hej igen!
  Jag skickade in ett svar här för några dagar sedan, men måste väl ha gjort fel eftersom det inte synliggjorts.

  På valborgsmässoafton gjorde jag en del trädgårdsarbete som att beskära rosorna, vilket ska göras "när björken fått musöron". Sedan gjorde jag en privat liten brasa i trädgårdshörnan där torra grenar och gammalt gräs brändes upp. Det där med att bränna upp gammalt för att ge plats åt något nytt, som du skrev om, är bra. Själv brände jag en del gamla brev, bl a från mitt äktenskap, eftersom det upplöstes för ett par år sedan, och jag tyckte det kändes skönt att bli av med dessa minnen. Vid nio-tiotiden på kvällen såg jag sedan på långt håll fyrverkeriet som sköts iväg från Örebro slottspark.

  SvaraRadera
 3. Vid det persiska nyårsfirandet som infaller vid vårdagjämningen så där 20-21 mars tänds eldar som man hoppar över för att symboliskt rena sig och med en ren ande sedan kunna inträda i det nya året. I Rinkeby- Tensta var en stor högtidlighet detta år när man tände eldar och vem som ville fick vara med och fira. Många svenska personer var med och deltog och hoppade över eldarna.

  SvaraRadera
 4. En pensionär och Kurt, Vala visste jag inte vad det var men nu efter lite sökning på nätet så fann jag att det kan vara en sierska eller spåkvinna. En Vala till Valborg, är det en bra kombination?

  Robban, vilket bra sätt att få bränsle till brasan! Och vilket firande när det sker till fyrverkerier!

  Anonym, att hoppa över en brasa har jag inte provat men det vill jag gärna, om den inte är för stor. Så nästa år blir det kanske att fira på ett annat ställe än mitt traditionella.

  SvaraRadera
 5. Nu slog det mig att det inte är samma tid som Valborg så jag kan göra det jag brukar men kanske även något nytt nästa år. Hoppas jag inte behöver förbereda mig genom att rulla mig i grillkrydda! Det räcker kanske med att läsa dessa två sidor som förberedelse:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nouruz
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Newroz
  Stort tack för tipset! Jag vill prova!

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se