Sidor

torsdag 22 april 2010

Upplevelser och teknik

Hej! Idag fick jag en länk på Facebook till nedanstående film om ett framtida hem. I filmen visas andra sätt att använda väggar, köksbänk, matbord, vardagsrumsbord samt spegel. Vad händer när den produkt som funnits med en viss funktion i hundratals år utvecklas till något som kan användas på helt andra sätt på grund av tekniken?


Teknikutvecklingen har under lång tid handlat om mätbar nytta men det blir kanske allt mer tydligt att det även kommer handla om andra sätt att ta del av nyttan och att inkludera fler personer? Och som kanske till och med kan innebära njutbara upplevelser?

Jag kommer ihåg en spännande dag på Interaktiva institutet för några år sedan. Ett par höjdpunkter var att tänka fram en drink via BrainBar och att det gick att se den elförbrukning som var genom att sladdar visualiserade vad som förbrukades. Det nämndes också om tavlor där motivet förändras på grund av elanvändning. Konst som förändras beroende på vad en själv förbrukar! Och drinken jag gjorde i BrainBar, den blev blå och smakade faktiskt gott. För ett par veckor sedan nämnde jag Fnittrofonen som jag gillade skarpt, inte enbart för vad den är utan vad som kan komma. Njutning och upplevelser genom teknik? Kultur och teknik? Det interaktiva och visuella?
Vad säger du och vad tror du om framtidens nytta, upplevelser och teknik? Vad gillar du idag? Vad vill du förändra?

4 kommentarer:

 1. Visst är det fantastiskt, men jag blir schizofren när jag tänker på utvecklingen i den tredje världen och globala orättvisor. Jag skulle personligen aldrig kunna tänka mig att lägga ut större summor på allt för avancerade tekniska nyheter för privat bruk och samtidigt påminna mig själv om verkligheten för andra människor som knappt kan överleva sin dag!

  SvaraRadera
 2. Jag gick in på din länk om Brain bar. Fantastiskt! Man skulle kunna tro att det är ett apriskämt, men du skriver att du själv testat det. Det vore roligt att ha en sådan apparat på en fest. Undrar om jag skulle bli tipsad på min favoritdrink innehållande Martini?

  SvaraRadera
 3. Hej Kajsa! Jag tror jag förstår vad du menar men många orättvisor har varit i många år och till slut handlar det om vilka handlingar som sker för att det ska bli en ökad global rättvisa. Att alla ska kunna äta sig mätta, dricka rent vatten, ha en bostad, slippa krig och mycket mer borde vara en självklarhet men är det inte.

  Ibland kan det som är smått bli något väldigt stort så som mikrokrediter, en hjälp till självhjälp att sig ur ett negativt tillstånd. För några år sedan jublade jag åt detta: http://nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/2006/press.html
  Lite info finns här: www.ui.se/epok/article.aspx?article_id=204

  Bra att du la till detta perspektiv men jag tror att tekniken är mer en möjliggörare i de flesta fall och inte en stjälpare. Kanske går det att dra en slutsats att länder med hög teknikanvändning har välstånd just på grund av teknikanvändningen? Här finns också något som jag tycker är väldigt intressant som handlar om att ge möjligheter: http://laptop.org/en/vision

  Kan det som upplevs som onödigt och överflödigt i dag när det gäller vad som utvecklats genom teknik leda till något helt annat än vad som tänkts och kunnat förutses? Vem skulle kunnat tro att militärens strävan efter ett motståndskraftigt nätverk (http://en.wikipedia.org/wiki/Arpanet) skulle kunna leda till internet som verkligen kan ses som en möjliggörare där många kan mötas, diskutera och förenas i handlingar?

  Att tänka är bra men hur handlar vi? Hur kan ens egna vinstlotter till viss del överföras till någon annan som fått nitlotter och på ett sätt så att det blir förutsättningar till en förändring och inte något kortsiktigt för stunden?

  Robban, det skulle vara kanon om förutom drinken även gick att få mat på liknande sätt. Undrar vilka kombinationer av livsmedel det skulle bli? Och nya rätter!

  SvaraRadera
 4. Här är ett par filmer som kan komplettera min kommentar:

  www.youtube.com/watch?v=0zvrGiPkVcs

  www.youtube.com/watch?v=pxr2GRJ6tjc

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se