Sidor

lördag 1 maj 2010

Baklava

Hej! Idag blev det ett dussin hamburgare till middag som delades av fyra. Att steka många burgare är enkelt om de grillas på oljat galler över en långpanna i ugnen kom jag på och det finns säkert fler sätt att prova som underlättar matlagning. Efter maten blev det kaffe och bakverket baklava som de börjat sälja i den mataffär som jag brukar handla i.

Gott men sött som sjutton! Sockerbomben funkade som omväxling från den traditionella chokladbiten med hög kakaohalt som jag brukar inta. Baklava kommer jag nog inte äta ofta men kanske några gånger per år i alla fall. Mat och bakverk kan ge stor njutning och det finns säkert mycket kvar att upptäcka som jag inte smakat och ju mer som provas desto fler favoriter kan det bli!
Det kan vara intressant att veta vad maträtter och bakverk består av även om de inte ska lagas eller bakas. Här finns ett recept på baklava: http://sv.wikibooks.org/wiki/Kokboken/Recept/Baklava 

Har du njutit av något bakverk idag eller tänker du på något gott? Och smaker som upplevts lagras väl i hjärnan, de går att känna utan att något äts?

2 kommentarer:

  1. Vi var hemma hos svärföräldrarna och blev bjudna på kaffe/saft och morotskaka:

    Ingredienser:
    3 st (ca 200 g) morötter
    0,75 dl (ca 50 g) sötmandel
    eller hasselnötkärnor
    2 st ägg
    2 dl råsocker
    1 tsk kanel
    ev. 0,5 tsk ingefära
    1 tsk vaniljsocker
    0,5 tsk bikarbonat
    1 tsk bakpulver
    2 dl vetemjöl
    1 dl matolja
    Glasyr:
    200 g philadelphiaost light (naturell)
    2 dl florsocker
    ev. 3 tsk pressad citron
    eller pressad lime
    1 tsk vatten
    Utrustning du behöver:
    matberedare
    eller rivjärn
    Gör så här:
    Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.

    Skala morötterna. Om du använder matberedare: skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.

    Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och hacka mandeln.

    Tillsätt ägg och socker. Kör ca 30 sek med matberedaren eller använd elvisp eller vanlig visp.

    Häll ner oljan i smeten.

    Ta fram en bunke och blanda kanel, ev. ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl. Häll ner över oljan.

    Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt eller elvispens lägsta hastighet eller en sked för att röra runt tills det blir en jämn smet.

    Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 ½ liter. Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min.

    Låt stå i formen 5-10 minuter. Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå och låt morotskakan kallna.

    Gör glasyren. Blanda philadelphiaost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft. Bred glasyren över morotskakan med en kniv.

    Servera! Förvara morotskakan i kylskåp.

    SvaraRadera
  2. Mmmmm, vad sugen jag blir på Morotskaka! Jag har skrivit ut receptet för att kunna använda det när jag har lust att baka. Tack Lena!

    SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se