Sidor

lördag 29 maj 2010

En stund för fika

Hej! Något jag gillar mycket är att fika ett par gånger per dag. För mig är fikastunden en njutningsfylld stund som är väldigt viktig. Hur den är varierar, den kan innebära att vara inomhus eller utomhus, själv eller inte, läsning, prat, tystnad, vila, planering av det arbete som ska göras, musik, skrivande, betraktande av omgivningen, kaffe, choklad, tända ljus och mycket mer. Innebär fikastunden stress hoppar jag helst över den, att njuta av den är viktigare än att ha den. Bilden visar en av veckans fikastunder som jag cyklade till.
Istället för att fika och läsa tidningen hemma kunde jag vid detta tillfälle göra det sittandes på en bänk. Och läsa, det är ju även möjligt att göra i omgivningen med mer än text. Att lyfta blicken från tidningen ibland och läsa av omgivningen, låta ögonen ta in bilder och omvandla dem till ord och meningar. Och vilken kraft det gav till arbete!
Vad tänker du om inlägget? Hur är dina fikastunder?

6 kommentarer:

 1. Jo, fika är viktigt! Några kex med getost och fikonmarmelad till kaffet. Gärna ute i parken vid soffbordet där - det gör susen ibland!

  SvaraRadera
 2. Termoskaffe och mackor under utflykterna med Alex smakar bäst, men en öl i min syrénberså en varm försommarkväll sitter inte fel det heller!

  SvaraRadera
 3. Hej! Ska ut med barnen på mini-pick-nick i det gröna när jag kommer hem från jobbet. Räknas inte det som en fika också? Jag ska läsa posten och tidningen (hoppas jag) medan ungarna skuttar runt...

  SvaraRadera
 4. Att praktisera medveten närvaro innebär att vara i kontakt med sina egna upplevelser i ögonblicket här och nu med en accepterande och icke-dömande attityd. Det finns inget rätt eller fel när det handlar om medveten närvaro.

  Jag saxar denna övning ur boken "Sluta grubbla - börja leva" av Steven C. Hayes:


  Att äta russin

  Russin är ganska lustiga små saker och vi stoppar dem i munnen utan att tänka närmare på vad det är vi mumsar i oss. Om du emellertid medvetet och uppmärksamt fokuserar på russinet kommer du att upptäcka hur mycket djupare din upplevelse av denna skrynkliga lilla frukt faktiskt kan bli.

  Gör först som du brukar göra - stoppa bara russinet i munnen. Ta nu ett nytt russin, lägg det på bordet framför dig och syna det uppmärksamt. Lägg märke till alla skrynkliga veck i det mjuka skalet. Se hur ingen rynka är den andra lik. Placera så ett andra russinet intill det första och notera hur olika de ser ut. Det finns inte två russin som är helt identiska.

  Hu är det med russinens storlek, är det ena större än det andra? Tänk på russinen och den plats de tar upp i rummet, i välden, i universum. Tänk på deras storlek i förhållande till varandra.

  Ta nu upp det ena russinet och rulla det försiktigt mellan fingrarna. Hur känns russinets utsida? Känn hur russinet lämnar klibbiga små spår på fingrarna när du rullar det fram och tillbaka. Lukta på det,

  Stoppa så russinet i munnen. Låt det rulla runt i munhålan, både över och under tungan. Låt det glida ned i vecket mellan tandraden och kindens insida. Vänta med att tugga på russinet i åtminstone en halv minut. När du är klar äter du upp russinet och ger akt på hur det smakar. Notera hur det känns mot tänderna när du tuggar. Känn hur russindelarna glider ner i halsen när du sväljer.

  Stoppa nu det andra russinet i munnen, men den här gången ska du tugga det extra långsamt. Tugga så länge det går, tills russinet bara är flytande rester i munnen. Är smakupplevelsen annorlunda den här gången? På vilket sätt är den annorlunda? Hur känns det i munnen då russinet löses upp i småbitar? Hur känns det när du sväljer det? Hur ter sig den här upplevelsen om du jämför den med det förra russinet? Vad är det som är annorlunda när du tuggar i dig russinet med medveten närvaro snarare än att bara låta det försvinna ner i magen?

  SvaraRadera
 5. Själv går jag under namnet "fika med Erica" för alla vet att jag älskar att fika och åka runt och uppleva olika "fikamiljöer". Det kan vara på en bänk, på en båt, picnic i gräset, i snön, på ett mysigt kafé. Ja, fika går alltid hem! Det är en underbar avkoppling från vardagens alla måsten.

  SvaraRadera
 6. Tack för responsen! Fika, det gillar jag verkligen för att det är betydligt mer än kaffe och något till! Spännande tips Nicklas! En gång har jag provat något liknande med choklad men jag får nog öva lite mer så att jag står ut mer än några sekunder! Med russin är det kanske lättare.

  SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se