Sidor

onsdag 12 maj 2010

För lite sömn, en väckarklocka

Hej! Idag läste jag om sömn i Dagens Nyheter. I artikeln "Var fjärde vuxen lider av problem med sömnen" nämns att var fjärde vuxen svensk lider av sömnbesvär och så många som 750 000 personer fick receptbelagd medicin år 2008 för att motverka det. Det jag undrar är om det är så hälsovård ska gå till med "magiska piller" som är lätta att få på recept? Vad händer om det i framtiden inte behövs lika många läkarbesök och utskrivna recept på grund av att många har en mer hälsosam livsstil som även inkluderar god sömn? Hur skulle det påverka läkemedelsbolag, läkare och vårdcentraler? Arbetar vården för att reducera sin roll och inte vara behövd i lika stor utsträckning? Och betala för den, det får vi göra via skattsedel och avgifter men hur sker det förebyggande arbetet i vårdens regi för att färre ska få sömnbesvär och lidande? Och vårt ifrågasättande? Kanske är det större ansträngningar i det förebyggande arbetet när det gäller service av bilar än människor? Sömnen är en viktigt grund för att kunna njuta av livet och kunna tåla livets påfrestningar bättre! Och att sova, det kan förutom att vara en nödvändighet även innebära en fantastisk njutning.
Länktips: God sömn bäddar för hälsa, Vårdguiden - Stockholms läns landsting

Vad säger du? Varför har så många sömnbesvär och vad signalerar det i vårt samhälle? Vilka förändringar behövs som inte inkluderar receptförskrivande läkare och läkemedelsbolag?
God natt och sov gott!

6 kommentarer:

  1. Hej du Fredrik!

    Satt just uppe och läste din blogg då detta nya inslag trillade in. Alltså har jag inte somnat ännu och är tydligen lika pigg och vaken som du. Enda skillnaden är väl att man som pensionär med sömnproblem nattetid, kan unna sig lite vila på dagen eller sova längre på morgonkulan.
    Ha en skön sömn när du väl går till sängs!

    SvaraRadera
  2. - Läste själv artikeln i DN och samtalade med min man om den. Han känner sig stressad på jobbet (busschaufför i stockholmstrafik) och har därför svårt med sömnen av och till. Han har därför haft tanken att be om recept på sömnpiller. Jag har köpt valerianatabletter till honom från Hälsokosten, men det är inte alltid de hjälper.
    I artikeln stod också något som skrämde honom, nämligen att man inte har någon aning om vilka biverkningar som inträffar i kroppen vid en längre tids användning av sömnpiller. Det är nog bättre att han börjar jogga innan sänggåendet, de kvällar han inte jobbar sent vill säga.

    SvaraRadera
  3. Ja, inte är det läkare och vårdcentraler som vill att vi ska äta sömnmediciner! Tvärtom önskar nog de flesta av oss som arbetar där att arbetsmarknaden kunde förändras så att människor inte vore så stressade!
    Det finns t o m läkare som skriver ut "recept" på motion och för att patienten först ska pröva det någon månad för att se om man kan utesluta sömnmedicin.

    SvaraRadera
  4. Hej! Det är stimulerande att få och läsa kommentarer! Tack!

    Att ha ett tidsutrymme är viktigt så att inte tid för sömn blir för kort. Jag tror att det är lätt att låsa sig fast i göranden som kan leda till stress och motsatsen till vila. Att förändra sin livsstil är svårt men jag tror det är viktigt att alltid ha ett hälsoperspektiv. Vad leder valen till? Det som kan vara åtråvärt kan samtidigt ha ett högt ohälsopris.

    Att läkare skriver recept på motion och annat som kanske kan funka tycker jag låter som en bra väg. Sömnmedel tar väl inte bort behovet av sömnmedel utan kanske tvärtom ökar behovet av det när det kan vara något annat som behövs, även om medicin ibland kan funka i det korta perspektivet och underlätta en omställning.

    SvaraRadera
  5. Det där med piller har jag alltid varit skeptisk inför. Det är så fel att osund organisation på arbetsplatsen leder till för hård belastning och därmed sömnproblem och utmattnings-depressioner. Naturligtvis är det arbetsplatserna och arbetsvillkoren som bör förändras så att man som enskild individ slipper problemen.

    Läste förresten följande: Enbart i USA konsumeras antidepressiva mediciner för 10 miljarder dollar per år, trots att preparatens genomsnittliga effekt bara är 20 % bättre än om patienten behandlas med placebo (sockerpiller). Faktum är att förbrukningen av antidepressiva mediciner är så stor att våra vattendrag har blivit förorenade och fisk vi äter innehåller mätbara rester av dessa medel. När människor söker vård för psykiatriska problem visar det sig att bara hälften av dem som söker har har psykisk sjukdom i egentlig mening. Resten brottas med problem på arbetet, med sin partner eller familjen eller existentiell ångest.
    Tankeväckande, eller hur?

    SvaraRadera
  6. Nicklas, det du nämner är verkligen tankeväckande! Det sker mycket som är positivt som handlar om samhällsutveckling men det finns områden som verkligen kan förbättras som kanske till och med var bättre förr? Hur många arbetsplatser släpper in organisationspsykologer och liknande yrkesgrupper som kan medverka till förändringar? Vågar man bli synad? Att förändra på en arbetsplats kostar i tid och engagemang och att blunda, bortförklara, projicera och skjuta upp är inte något som leder framåt.

    SvaraRadera

Tack för att du vill bidra till bloggen med en kommentar!
Dialoghälsningar
Fredrik
www.feelrichtoday.se