Sidor

lördag 29 maj 2010

En stund för fika

Hej! Något jag gillar mycket är att fika ett par gånger per dag. För mig är fikastunden en njutningsfylld stund som är väldigt viktig. Hur den är varierar, den kan innebära att vara inomhus eller utomhus, själv eller inte, läsning, prat, tystnad, vila, planering av det arbete som ska göras, musik, skrivande, betraktande av omgivningen, kaffe, choklad, tända ljus och mycket mer. Innebär fikastunden stress hoppar jag helst över den, att njuta av den är viktigare än att ha den. Bilden visar en av veckans fikastunder som jag cyklade till.
Istället för att fika och läsa tidningen hemma kunde jag vid detta tillfälle göra det sittandes på en bänk. Och läsa, det är ju även möjligt att göra i omgivningen med mer än text. Att lyfta blicken från tidningen ibland och läsa av omgivningen, låta ögonen ta in bilder och omvandla dem till ord och meningar. Och vilken kraft det gav till arbete!
Vad tänker du om inlägget? Hur är dina fikastunder?

fredag 28 maj 2010

Ta tag i livet och lev det

Hej! Veckan har varit väldigt intensiv med mycket arbete men idag har jag en nödvändig morgonrocksdag trots att den även kan innebära att gå ut med kläder på om en stund. Förra inlägget handlade om möjligheten att kunna ta del av musik via nätet och mina tankar just nu handlar om Sveriges bidrag till Eurovisionsfestivalen genom Anna Bergendahl och låten "This is my life" som inte gick vidare i tävlingen vilket bland annat nämns i Sydsvenskan. Men vinna kan man göra på fler sätt än att bli bedömd av andra och även om jag endast hört några bidrag så vinner hon både på vad jag tolkar utstrålas när hon sjunger och vad sångtexten förmedlar. Ett par meningar ur sången är: "Cause this is my life, my friend, and this is my time to stand. Cause this is my life, my friend, and I can´t be no one else."

Förr funderade jag inte så mycket på vad sångtexter förmedlar men nu när jag tar del av dem desto större blir min upplevelse av musiken och orden som cirkulerar runt och som kan nå mitt inre ibland. Något som kan vara meningsfullt är att lyssna flera gånger för att kunna urskilja orden och meningarna för att komma fram till sin egen tolkning av innebörden. Och det tycker jag är en form av sinnesnärvaro (mindfulness) genom att stanna upp och lyssna och lyssna igen och igen. Budskapen från "This is my life" tolkar jag som att ta tag i sitt eget liv och leva det. Och hur, det är något som är väldigt viktigt att komma fram till eller det som nämns i sången: "I´m done, tipping on my toes.".
Vad säger du om detta inlägg? Vad upplever du när du ser filmen med Anna? Hur tolkar du orden?
Ha en skön fredag!
P.S. En av mina reflektioner är att detta inlägg har en koppling till ett inlägg jag skrev i september som fick många kommentarer: http://feelrichtoday.blogspot.com/2009/09/tavlor-i-det-digitala-rummet.html

söndag 23 maj 2010

Spotify för alla som vill

Hej! En njutning som jag delar med många är musik. Och extra glad blir jag när tekniken leder till fler möjligheter av örongodis och att upptäcka nytt. Något som blivit till alldeles nyligen är att musiktjänsten Spotify tagit bort kravet på en inbjudan (invite) för att kunna lyssna till musik utan kostnad och det kan du göra här. Och det bästa av allt, detta är ett lagligt alternativ till att kunna ta del av ett enormt utbud av musik och att kunna hitta nya favoriter. Man kan säga att du betalar genom att få se annonser och få höra reklam ibland, vill du slippa det kostar det i kronor och då finns det också möjlighet att kunna lyssna på musiken utan internetanslutning och med en högre ljudkvalité. Ett par alternativ till Spotify är att använda Grooveshark eller webbradio.

Musik kan både vara en njutning och en plåga beroende på vem man frågar och vilken musik det handlar om. Och musik, den kan väl både öka njutningen och arbetskapaciteten och sänka den? Vad betyder musik för dig, vad händer i kroppen? Vill du att jag gör en gratisguide om att kunna ta del av musik via nätet på en av mina webbplatser som heter internetutbildning.se?

fredag 21 maj 2010

Kramek

Hej! För ett par dagar sedan gick jag förbi trädet jag skrev om i mars. Det tog lång tid innan trädet vaknade ur sin vinterdvala men den senaste veckan har det börjat hända en del på grund av solen och värmen. Jämför gärna bilden till höger med den som blev till för drygt två månader sedan

Vad säger du? Är det något speciellt som du brukar titta och kanske även känna på i naturen?

Om en månad publicerar jag nästa fotografi på eken som för mig är Eken som får en kram ett par gånger i veckan när jag går förbi på vägen till och från mitt favoritcafé.

söndag 16 maj 2010

Njuta och uppleva till låg kostnad

Hej! Att njuta och uppleva är viktigt men det kan ibland vara kostsamt. Men har du tur kan du få mycket till ett lågt pris och det kan till exempel handla om restaurangbesök, massage, sport, konserter, teater, bio och mycket mer inom fritid och livsstil. Om du vill få erbjudanden som finns i ditt närområde kan du prenumerera på dem via e-post hos nedanstående annonsör:

lördag 15 maj 2010

Växtkraft

Hej! Idag var det kanonväder, i alla fall där jag var vid mitt favoritfik utan myror som sällskap. 20 grader varmt och inte ett moln syntes! Under fikastunden textpratade jag via Facebook och det tyckte jag var en intressant kombination. Det kändes som att fika tillsammans med andra men ändå inte. I vilket fall som helst så kände jag mig inte ensam och det var jag ju inte heller.
På vägen till och från caféet passerade jag ett koloniområde med odlingslotter i Orhem. Det var många som brukade jorden och med tanke på den stora mängd bilar som fanns utanför området drog jag slutsatsen att många åkt bil för att komma dit. Jag upplevde det som ett möte mellan gammalt och nytt, att med bil förflytta sig till ett område som symboliserar mycket ursprungligt i brukandet av jorden. En möjlighet att lämna det moderna ett tag för att vara bonde eller trädgårdsmästare en liten stund. Men vad upplevs då det sker omsorg och skötsel av jord och plantor? Vad händer då fingrar rör jorden, när något planteras och ses växa? När något som kan vara vackert eller ätbart växer på grund av ens egen insats?
Fler alternativ till att så ett frö och låta det växa finns i balkonglådor och krukor men vad säger du? Har du erfarenhet av att odla? Hur känns det? Upplevelse och behov?

Backgammon och bärs

Hej! Igår kväll cyklade jag till en vän för att spela backgammon och öla lite grann. Mina funderingar handlar om spelet och dess ursprung vilket bland annat nämns på Wikipedia och Wikibooks. Hur många har spelat och kommer att göra det? Vad har hänt under spelandet och i vilka sammanhang i världshistorien?
De som var med och utvecklade spelet till vad det är hade nog ingen aning om att det skulle spelas av miljontals personer i tusentals år. Vilken gåva och arv som används idag! Vad har vi fått och vad lämnar vi efter oss till framtiden som kan användas av andra? För inte så många år sedan utvecklades den första digitala varianten av backgammon till datoranvändare men spelet och dess historia lever vidare i det nya.

Du undrar kanske vem som vann igår? Jag kan avslöja att en av oss vann samtliga tre partier. Och det måste ha berott på skicklighet som jag hävdade och inte på tur som det verkade som min vän menade... Att spela kan vara ett sätt att uppleva något lustfyllt i ett socialt sammanhang där alla kan vara vinnare. Igår var tärningarna på min sida, nästa gång kommer det nog inte vara så men det spelar ingen roll för spelglädjen som handlar om mycket mer än om vad som spelas.
Vad säger du om inlägget och brädspel som backgammon?

fredag 14 maj 2010

Motivera sig själv

Hej! Livet innehåller både ner och uppförsbackar samt något som är mer plant. Att orka kämpa då det är som tuffast kan vara viktigt eller att helt enkelt välja bort vissa vägar. Är det för brant är risken att priset blir för högt och att toppen aldrig nås. Eller att den branta uppförsbacken leder till en snabb nedfärd, kanske till och med ett stup? Och visst kan en brant uppförsbacke delas upp i många små, kanske så små att det kan kallas kullar? Nä, nu ska jag inte flumma till det för mycket och istället tipsa om en länk som jag nyss provade där det går att skapa motivationsbilder med egen text. Här ser du min spontana:
Om du vill prova själv är länken denna: www.wigflip.com/automotivator
Länktipset fick jag från denna suveräna blogg: www.freetech4teachers.com

Vad säger du om detta inlägg? Är du intresserad av fler möjligheter på nätet? Något jag funderat på länge är att starta en blogg om itpedagogik på denna domän som jag tillfälligt lånat ut till Google: www.itpedagogik.se. Vad säger du om det?

torsdag 13 maj 2010

Kaffe på olika sätt

Hej! Idag arbetade jag på ett trivsamt fik dit många besökare kom från när och fjärran för en stunds njutning. Det jag gjorde idag var bland annat varianter av kaffe som espresso, cappuccino och caffè latte. Vad roligt det var att göra drycker som många njuter av, speciellt när det inte blev för många att göra vid samma tillfälle när jag var i en viktig lärandefas. Igår var första gången i mitt liv jag gjorde den sortens kaffedrinkar! Och att någon gång kunna kalla mig Barista, den strävan har jag inte nu men kanske längre fram i livet. Det jag funderar på är just vad som sker då något nytt provas och hur lärandet av det nya går till. Att vara nyfiken, att se och lyssna på arbetskamrater som generöst delar med sig av sin kunskap leder till nyvunnen för mig. Och hur kan jag lära mig mer även efter arbetstid tänker jag på och då går mina tankar till internet och dess möjligheter, till exempel via denna länk: WikiHow - Kategori kaffe. Och att skapa något i kaffe som både en själv och någon annan kan njuta av, det måste jag prova: WikiHow - Skapa konst i kaffe med mjölk.


Hur ses det egna lärandet och hur viktigt det är att andra är involverade i den på olika sätt? Hur används nätet som läranderesurs? När sker lärandet och varför? Vad vill du prova på? Vad säger du om detta inlägg?
Nu ska jag dricka bryggkaffe. Vi hörs.

onsdag 12 maj 2010

För lite sömn, en väckarklocka

Hej! Idag läste jag om sömn i Dagens Nyheter. I artikeln "Var fjärde vuxen lider av problem med sömnen" nämns att var fjärde vuxen svensk lider av sömnbesvär och så många som 750 000 personer fick receptbelagd medicin år 2008 för att motverka det. Det jag undrar är om det är så hälsovård ska gå till med "magiska piller" som är lätta att få på recept? Vad händer om det i framtiden inte behövs lika många läkarbesök och utskrivna recept på grund av att många har en mer hälsosam livsstil som även inkluderar god sömn? Hur skulle det påverka läkemedelsbolag, läkare och vårdcentraler? Arbetar vården för att reducera sin roll och inte vara behövd i lika stor utsträckning? Och betala för den, det får vi göra via skattsedel och avgifter men hur sker det förebyggande arbetet i vårdens regi för att färre ska få sömnbesvär och lidande? Och vårt ifrågasättande? Kanske är det större ansträngningar i det förebyggande arbetet när det gäller service av bilar än människor? Sömnen är en viktigt grund för att kunna njuta av livet och kunna tåla livets påfrestningar bättre! Och att sova, det kan förutom att vara en nödvändighet även innebära en fantastisk njutning.
Länktips: God sömn bäddar för hälsa, Vårdguiden - Stockholms läns landsting

Vad säger du? Varför har så många sömnbesvär och vad signalerar det i vårt samhälle? Vilka förändringar behövs som inte inkluderar receptförskrivande läkare och läkemedelsbolag?
God natt och sov gott!

måndag 10 maj 2010

En present till dig

Hej! För ett par veckor sedan sökte jag efter en produkt för kroppen men hittade den inte i den affär jag besökte. Men jag blev föreslagen en annan produkt istället. Och glad är jag för det och den glädjen vill jag dela med mig av. Jag har köpt fem stycken som jag vill ge bort till bloggbesökare. Om du vill ha en av dem så mejla till mig på adressen: fredrik.pedersen.dambo@feelrichtoday.se. Om du är bland de fem första som gör det så är produkten din! Värdet på vad jag ger bort är inte högt i kronor räknat men jag hoppas att det kan bli en njutning under och efter användandet eller åtminstone en erfarenhet rikare i alla fall. Du kommer även få ett förslagsdokument som jag skrivit om hur du kan använda produkten. Leverans sker genom posten.

Kanske avslöjar jag vad det är i en kommentar till detta inlägg, om inte en av dem som får produkten hinner före vilket jag skulle tycka var kul. Och vill ingen ha så får jag väl använda dem själv istället.
Nedräkning av antalet produkter att ge bort
2010-05-10, klockan 18:54: 5 stycken finns kvar att ge bort

söndag 9 maj 2010

Peppning

Hej! Ibland kan en peppning behövas, antingen för sin egen skull eller för någon annans. Hur den ska vara är nog omöjligt att säga men det som upplevs som bra är bra, det som inte ger någon effekt alls är bara att kasta bort. Men jag tror att det kan vara bra att komma på en eller flera metoder som kan fungera för en ökad inre styrka till kommande kraftansträngningar. När det gäller idrott är det vanligt med mental träning både för individen och för laget men varför ska det vara enbart för de sammanhangen?

Som förälder tänker jag ibland på vad jag önskar mina barn när det gäller vad som kan vara positivt för kropp och knopp men jag tänker inte alltid så om mig själv. Och då kan det vara bra att tänka att det man önskar andra för att man tycker om dem ofantligt mycket även kan vara bra för en själv. Vad vill du någon du tycker om och varför? Vad vill du för dig själv? Att vara stark på många sätt och vis, det är bra både för en själv och för sin omgivning. Och lite humor skadar ju inte, det påverkar kroppen på ett positivt sätt och även dem som får se vad man förmedlar. Ett leende betyder mycket för en själv och för dem man möter.
Det är bättre med ett inre och yttre :) än :(

Länktips

Peppning med ditt namn, utbildning-co.se
Det är möjligt att skicka peppningen till någon annan, till exempel till dig, utbildning-co.se.

Mental träning: Peppning, SVT-Toppform

Vad säger du om detta inlägg och länkarna? Vilka framgångsrika metoder används för att nå framgång i sportens värld och vad kan de förmedla? Vilka råd ger vi barn och unga och vilka råd ger vi oss själva?
Ha en skön avslutning på veckan, i morgon börjar en ny!

lördag 8 maj 2010

Stålar till choklad?

Hej! Jag provar en annons i detta inlägg från en annonsör som jag själv handlat ifrån. Det jag gillar är att de prenumerationer som beställs är tidsbegränsade och till lågt pris. Något jag ibland gör är att ge bort en prenumeration och det är väldigt enkelt att göra. Ett klick på nedanstående annons leder till mer information och det finns över tusen tidningar och många ämnesområden att välja bland. Kanske leder annonsen till att jag får några kronor i provision som jag kan använda till choklad. Om någon vecka kan jag berätta via en kommentar om det blev något eller inget alls.



Den som söker skall finna

Hej! Igår nämnde jag om Geocaching och det provade jag idag för första gången. Jag trotsade orkaner och slogs med vilda djur under mitt skattletande eller jag menar att det regnade lite grann och några sniglar korsade min väg. Skatten skulle vara gömd under en sten enligt den anvisning jag fått. Jag gick i ungefär en halvtimme tills den prick som symboliserade mig på telefonens karta var i närheten av koordinaterna för skatten. Enligt GPS:en i min telefon skulle skatten vara gömd på en privat tomt vid ett hus. Det verkade inte som det stämde och jag ville inte göra ett intrång. Jag vände på de stenar jag hittade utanför tomtgränsen men hittade inget. Kanske handlade det om nybörjarmisstag av mig, telefoninställningar eller så var skatten inte där? Ett mysterium som måste lösas men inte idag. Jag fick i alla fall med mig något tungt hem, en väldigt blöt jacka! Kanske blir det ett nytt försök i morgon men nu ska jag trösta mig med lite choklad, kaffe och en film.
Berätta gärna om något du gjort idag via en kommentar.

fredag 7 maj 2010

Skattjakt

Hej! I helgen har jag tänkt prova Geocaching som kan liknas vid en modern form av skattjakt med GPS. Om jag gillar det vet jag inte men det kan vara värt att prova för att se om det blir en upplevelse som jag kan återkomma till. Något som jag tycker är en väldigt bra förutsättning är att det handlar om en aktivitet som sker utomhus. Här finns en guide som är bra att ta del av innan en skattjakt påbörjas (Pdf), Geocaching.com

Vad säger du om Geocaching?

måndag 3 maj 2010

Stockholmsupplevelser

Hej! Stockholm brukar nämnas som en världens vackraste huvudstäder och att bo där som jag gör känns verkligen som en förmån. Ibland återkommer jag till platser som betyder mycket för mig men det är också viktigt att hitta nya upplevelseplatser. Jag har mycket kvar att upptäcka i mitt närområde! Du har kanske tips på platser som betyder mycket för dig, oavsett om de är i Stockholm eller inte? Dela gärna med dig av dem i bloggen genom att skicka in en kommentar. Två av mina absoluta favoriter är den promenadväg jag nämnde i gårdagens inlägg och kaféet.

Det går att få tips på mångas upplevelseplatser i Stockholm genom boken Stockholm Natt & Dag som går att köpa via nätet eller i Stockholms Stadsmissions second handbutiker. Ett köp av boken blir samtidigt ett bidrag till Stadsmissionens verksamhet för hemlösa. Här kan du få provläsa i boken om du vill (Pdf): www.informationsforlaget.se/nattochdag/snd.pdf.

Ha en suverän måndag med många upplevelser och mycket njutning!

söndag 2 maj 2010

Jobbmiljö

Hej! Jag upplever ibland att det kan vara mer effektivt och mer njutningsfullt att lämna bostaden för att jobba någon annanstans än hemma. Och en sådan dag som idag med mycket värme och ljus ville jag absolut inte tillbringa inomhus. Det blev en skön promenad till mitt favoritfik där det blev kaffe och kanelbulle. Det jag hade att göra var att läsa texter som handlar om det kommande valet, skriva lite grann och komma fram till beslut om vad jag ska göra, vänta med och sålla bort och det blev det utanför kaffestugan. Att sitta bland en mängd personer som njuter av nuet blev jag påverkad av. Ett par satt och spelade schack, barn lekte, många pratade och ibland hördes någons beställning ropas upp som "två våfflor till nr 98". Ett barn i tioårsåldern varnade mig: "Ursäkta mig men du sitter vid en myrstack. Och de myrorna bits!" Jag tackade för varningen och tittade på baksidan av mitt bord som var byggt på en stubbe. Mycket riktigt var det myror där, i tusental! Och vägen till och från kaféet! Jag kan bara säga wow, orden räcker inte till för att beskriva vad jag såg och kände.

Efter några timmar var jag hemma igen, den stress jag kände innan jag gick iväg på promenad till kaféet var som bortblåst. Beslut var tagna och det blev nu en fokusering på familjeliv med sönerna. Och under promenaderna och på kaféet hade jag arbetat trots att det inte kändes så. Att komma fram till beslut är en stor del av arbetet. Just idag var stället jag valde att vara på det mest lustfyllda jag kunde komma på med dagens förutsättningar.
Var jobbar du bäst? Var får du växtkraft? Har du något favoritställe där du kan vila och arbeta?
Nu är det inte många timmar kvar innan denna vecka är slut. Hoppas att din och min kommande vecka innehåller mycket njutning!

lördag 1 maj 2010

Baklava

Hej! Idag blev det ett dussin hamburgare till middag som delades av fyra. Att steka många burgare är enkelt om de grillas på oljat galler över en långpanna i ugnen kom jag på och det finns säkert fler sätt att prova som underlättar matlagning. Efter maten blev det kaffe och bakverket baklava som de börjat sälja i den mataffär som jag brukar handla i.

Gott men sött som sjutton! Sockerbomben funkade som omväxling från den traditionella chokladbiten med hög kakaohalt som jag brukar inta. Baklava kommer jag nog inte äta ofta men kanske några gånger per år i alla fall. Mat och bakverk kan ge stor njutning och det finns säkert mycket kvar att upptäcka som jag inte smakat och ju mer som provas desto fler favoriter kan det bli!
Det kan vara intressant att veta vad maträtter och bakverk består av även om de inte ska lagas eller bakas. Här finns ett recept på baklava: http://sv.wikibooks.org/wiki/Kokboken/Recept/Baklava 

Har du njutit av något bakverk idag eller tänker du på något gott? Och smaker som upplevts lagras väl i hjärnan, de går att känna utan att något äts?

Kommentarer och inlägg i april 2010

Hej! I april blev det nästan tjugo inlägg och än fler kommentarer. Vilken eller vilka av dessa gillar du bäst och varför?

Vad du säger kan påverka vad som blir till i bloggen.

Kommentarer och inlägg i april 2010:
http://feelrichtoday.blogspot.com/2010_04_01_archive.html